Bezoek aan Singraven

Afb. 1. De heer Daan van Mierlo (links), beheerder van Singraven, neemt een exemplaar van het magazine van de stichting Adel in Nederland in ontvangst van John Töpfer, directeur AiN, waarin een artikel staat dat gerelateerd is aan de geschiedenis van Singraven.

In het decembernummer 2020 van het digitale magazine van de stichting Adel in Nederland stond het artikel ‘Een markies uit Twente die Hieronymus van Alphen wilde evenaren’, door Christine Sinninghe Damsté-Hopperus Buma. Deze ‘markies’ betrof George Anne Christiaan Willem le Vasseur de Cognée de Thouars (1807-1850). Zijn familie was gedurende enkele generaties eigenaar van Singraven bij Denekamp. Daan van Mierlo werkte met enkele fraaie foto’s van Singraven aan dit artikel mee en daarom besloot de stichting Adel in Nederland om een gedrukt exemplaar van dit magazine aan hem aan te bieden.

Afb. 2. Singraven heeft een zeer fraaie neoclassicistische voorgevel uitgevoerd in Bentheimer zandsteen.

Singraven werd al in 1381 genoemd en kent een rijke geschiedenis, waarin het eigendom was van de graven van Bentheim en de baronnen Sloet, en de patriciaatsfamilies De Thouars, Roessingh Udink en Laan. De laatste particulier eigenaar was mr. Willem Frederik Jan Laan, heer van Singraven (1891-1966). Hij restaureerde en verbouwde Singraven grondig om zo een passende omgeving te scheppen voor zijn grote antiek- en kunstverzameling. In 1966 overleed hij kinderloos en ongehuwd en hij legateerde zijn collecties aan de Stichting Edwina van Heek, die al in 1956 het landgoed in eigendom kreeg.

Afb. 3. Singraven is gelegen in een lus van het riviertje de Dinkel, die is opgenomen in de landschappelijke aanleg rondom het huis.

Deze stichting beheert het huis en het landgoed met grote zorg, hierbij geassisteerd door vijftig vrijwilligers, die met grote kennis van zaken en veel enthousiasme meehelpen om dit bijzondere bezit in stand te houden. Tot 1 november zijn er op dinsdagmiddag, woensdagmiddag, donderdagmiddag en zaterdagmiddag doorlopend rondleidingen van half twee tot half vier.

John Töpfer, directeur stichting Adel in Nederland, bood aan de beheerder, de heer Daan van Mierlo een gedrukt exemplaar van het magazine aan en werd zeer gastvrij op het huis ontvangen voor een persoonlijke, bijzondere rondleiding, waarvoor hierbij nogmaals heel hartelijk dank!

Wilt u meer weten over Singraven of ook deelnemen aan een rondleiding? Kijk dan op https://www.singraven.nl.

Singraven is ook bekend vanwege de dubbele watermolen, die onder meer door beroemde schilders als Van Ruisdael en Hobbema op het doek zijn vastgelegd. Recent is hier in opdracht van de Stichting Edwina van Heek een turbine gebouwd die voldoende stroom levert voor tachtig huishoudens.