Veilingnieuws 23 en 24 nov.: Exclusive Items en Asian Art bij het Zeeuws Veilinghuis

Afb. ‘De dood van admiraal de Ruyter’, door Willem Pieter Hoevenaar in 1837. Foto met hartelijke dank aan het Zeeuws Veilinghuis. Michiel de Ruyter is een voorvader van een aantal jonkheren Elias en baronnen Van Boetzelaer.

Op 23 november vindt bij het Zeeuws Veilinghuis in Middelburg de Exclusive Items veiling plaats en op 24 november De Asian Art veiling, met onder meer dit schilderij met daarop Michiel de Ruyter. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk in de online catalogus (met mogelijkheid voor online bieden!) van het Zeeuws Veilinghuis om te zien wat er verder geveild wordt op https://connect.invaluable.com/zeeuws/auction-catalog/exclusive-items_ZQEEXOYYLV of op https://connect.invaluable.com/zeeuws/auction-catalog/asian-art-november-2021_649LUNYSXZ. De kijkdagen zijn op 20 en 22 november tussen 10.00 en 17.00 uur en op 23 november tussen 13.00 en 15.00 uur.

Schilderij ‘De dood van admiraal de Ruyter’
In 1837 schilderde Willem Pieter Hoevenaar (1808-1863) dit schilderij getiteld ‘De dood van admiraal de Ruyter’. Michiel de Ruyter behoort tot de bekendste Nederlandse zeehelden. Zijn ‘Tocht naar Chatham’ behoort tot zijn meest roemrijke prestaties, toen de Nederlandse schepen onder zijn leiding de Thames opvoeren en een aanval uitvoerden op de Engelse oorlogsvloot en scheepswerven. Hierbij werd het vlaggenschip van de Engelse vloot buit gemaakt en de spiegel (de rijkversierde achterzijde) is nog heden in het Rijksmuseum te bewonderen. Michiel de Ruyter sneuvelde in 1676 en kreeg een praalgraf in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, waar zijn stoffelijke resten nog steeds in zijn grafkelder rusten. Onder zijn nazaten bevinden zich ook leden van de Nederlandse adel, waaronder jonkheren Elias en baronnen Van Boetzelaer.

Indonesische kunst en porselein
In 1596 kwam de opperkoopman Cornelis Houtman met vier schepen als eerste Nederlander aan op de Indische Archipel. Zes jaar later werd de Vereenigde Oostindische Compagnie opgericht en sindsdien speelde Nederland hier tot aan de onafhankelijkheid in 1949 eeuwenlang een grote en dominante rol.

Indonesië bood kansen om carrière en fortuin te maken voor de spreekwoordelijke zwarte schapen, maar ook voor ondernemende mannen. Grote Indische fortuinen vonden al sinds de 18e eeuw hun weg naar de adellijke huwelijkshuwelijksmarkt en nakomelingen van Gouverneur-Generaals huwden toen al met Gelderse en Utrechtse edelen. Het aandeel adel in de Nederlandse aanwezigheid is nog nauwelijks onderzocht, maar niet alleen in het bestuur, maar ook in de bedrijfswereld kwam je veel adellijke namen tegen. Een aantal families verbleef hier zelfs generaties achtereen. Zo kwam Hendrik Merkus baron de Kock (1779-1845) als luitenant-gouverneur-generaal van Ned.-Indië in de jaren 1822-1830 aan de top van het bestuur te staan en veel van zijn nakomelingen in zowel de mannelijke als vrouwelijke lijn zouden hier tot aan de onafhankelijkheid blijven.

De neerslag van de Nederlandse aanwezigheid zie je tot op heden terug in de grote hoeveelheid Indonesische kunst in Nederland, waarvan het merendeel geveild wordt bij het Zeeuws Veilinghuis. Op deze veilingen ook veel fraai porselein.

Ook benieuwd naar wat er verder geveild wordt? Kijk dan in de online catalogus of bezoek de kijkdagen in Middelburg. Links naar de online catalogi https://connect.invaluable.com/zeeuws/auction-catalog/exclusive-items_ZQEEXOYYLV en https://connect.invaluable.com/zeeuws/auction-catalog/asian-art-november-2021_649LUNYSXZ.