Fries Scheepvaart Museum in Sneek wo. 13 april 19.30 uur
Wie was Adriaen Slijp? Sinds eind 2021 hangt zijn portret in het museum te pronken. Hij was als kapitein van het Fries-Nassause leger in de 17e eeuw een vooraanstaand inwoner van Sneek. Maar wat was zijn betekenis? En hoe kunnen we hem plaatsen in de context van de Friese regimenten? Op 13 april geven André Buwalda en Jeroen Punt hier een lezing over.
Eén telg uit de familie Slijpe werd met de naam Van Slijpe verheven in de Nederlandse adel met het predikaat jonkheer. Dit betrof jonkheer Godard Jan Cornelis van Slijpe (1757-1838). Aangezien hij bij zijn verheffing slechts twee dochters had en het duidelijk was dat deze familie spoedig zou uitsterven, werd bepaald dat deze verheffing na zijn overlijden zou overgaan op zijn enige kleinzoon Karel Godart Sophie Pichot. Deze werd geboren uit het huwelijk van zijn oudste dochter Cornelie Eleonore van Slijpe (1785-1840) met Frederic Cornelis Marie Pichot (1784-1845). De jonkheren Pichot van Slijpe stierven echter uiteindelijk in 1969 ook uit.
Opgeven via balie@friesscheepvaartmuseum.nl. De lezing begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur.
Kulturhus in Holten wo. 13 april 20.00 uur
Kasteel De Cloese in Lochem kent een turbulente geschiedenis. Nadat de pastoor van Lochem het huis in 1520 in een bocht van de Berkel liet bouwen, wisselde het in de loop der jaren vele malen van eigenaar en onderging het drie keer een totale metamorfose. Bovendien vervulde het verschillende functies, van vrouwenklooster tot politieschool.
Onlangs werden het huis en een deel van het landgoed geschikt gemaakt voor particuliere bewoning. John Töpfer, directeur stichting Adel in Nederland, deelt zijn unieke kennis over 500 veelbewogen jaren van Kasteel De Cloese graag met u tijdens deze interessante lezing! Na afloop is het boek ‘De Cloese. Havezate aan de Berkel’ te koop, waarvan hij één van de auteurs is.
Het kasteel werd bewoond door leden van de adellijke geslachten Van Kervenheim, Van Keppel, Schimmelpenninck van der Oye en Van Heeckeren. In de jaren 1907-1928 woonde hier het echtpaar Bieruma Oosting-barones Van Harinxma thoe Slooten. Hun oudste dochter is de bekende kunstenares Jeanne Bieruma Oosting, die ook op De Cloese geschilderd heeft. Sinds het afgelopen weekend is in Musea Zutphen een tentoonstelling over haar leven en werk te zien. Zie: https://museazutphen.nl/plan-je-bezoek/tentoonstellingen/jeanne-bieruma-oosting-1898-1994-geen-tijd-verliezen/
Kaarten bestellen gaat via https://kulturhusholten.nl/event/john-tappfer/