Kasteel Sypesteyn: vrijwilligers gezocht voor supportgroep op het gebied van fondsen en subsidies

Afb. 1. Kasteel Sypesteyn: de droom van de laatste jonkheer Van Sypesteyn, die ruim een eeuw geleden hier een monument voor zijn familie bouwde.

Wim Dröge is bestuurslid van kasteel Sypesteyn, een uniek kasteel dat door jonkheer Henri van Sypesteyn (1857-1937) herbouwd werd op de plek en in de vorm, zoals hij dacht dat het ooit was geweest. Dit bleek uiteindelijk niet te kloppen, maar het resultaat is wel, dat nu in Loosdrecht een werkelijkheid geworden droom van deze jonkheer te bezichtigen valt met sfeervol ingerichte vertrekken, bijzondere verzamelingen en omringd door historische tuinen die uitnodigen om te verpozen. Om dit alles in stand te kunnen blijven houden is echter dringend hulp nodig en Wim Dröge doet daarom de volgende oproep:

“Als bestuurslid van het mooie Kasteel-Museum Sypesteyn zoek ik ondersteuning op zowel het financiële vlak als mensen die direct betrokken willen raken bij onze organisatie. Sypesteyn is een bijzondere plek en ligt in Loosdrecht. Naast de 16de-eeuwse tuin en het fraai aangelegde park zijn er bijzondere, hoogwaardige collecties zilver, familieportretten, wapens en heel veel uniek 18de-eeuws Hollands porselein. Het aanwezige Hollands porselein is vanwege de hoeveelheid objecten met het daarbij behorende verhaal van nationaal belang.

Na de Covidpandemie merken de kleinere musea, maar ook theaters en concertzalen, dat het moeilijk is om de draad weer op te pakken met het aantrekken van bezoekers, de verhuur van ruimtes of het werven van vrijwilligers. Daarbij komt dat onze stichting nauwelijks budget heeft voor campagnes of geld voor noodzakelijke reparaties aan het huis. Wij hebben geen team van betaalde medewerkers en zijn dus volledig afhankelijk van vrijwillige inzet. Fijn is dat onze vrijwilligers enthousiast en bezield bijdragen aan de instandhouding van het prachtige ensemble dat huis met collectie en heerlijk park vormen. Waren wij tot enige jaren geleden in de provincie Utrecht gelegen, door een grenscorrectie zijn wij tot de provincie Noord Holland gaan behoren en die provincie heeft helaas weinig op met kastelen en historische buitenplaatsen. Ook onze gemeente Wijdemeren, waartoe Loosdrecht behoort, is weinig scheutig met financiële hulp of subsidies.

Daarom wil ik graag komen tot het oprichten van een kleine supportgroep van betrokken ‘cultuur’ liefhebbers die met mij op zoek willen gaan naar fondsen en subsidiemogelijkheden voor dit weerloze Sypesteyn. Wij hebben snel geld nodig om te kunnen restaureren, om campagnes te kunnen voeren en vooral om te kunnen overleven zodat 1001 zaken op deze historische buitenplaats door kunnen blijven gaan.

Uit ervaring weet ik dat geld nooit een probleem hoeft te zijn als het doel klopt. Dat doet het bij ons op Sypesteyn zeker. Daarom deze voor mij ongebruikelijke oproep om te kijken of er mensen zijn die hun schouders vrijwillig onder deze belangrijke taak willen zetten. Deze werkgroep zal dan op zoek gaan naar financieel support dat ten goede moet komen aan Sypesteyn. Graag hoop ik spoedig een mooi ‘schooi-team’ te kunnen samenstellen van mensen die om Sypesteyn, historische buitenplaatsen en hun inrichting geven. Mocht je interesse hebben, laat het mij even weten in een persoonlijk bericht (wdroge@manpad.nl) Dank alvast.”

Meer weten over kasteel Sypesteyn en bezoekmogelijkheden? Kijk dan op https://sypesteyn.nl/

Conservator Rik van Wegen (rechts) en bestuurslid Wim Dröge (links) van Kasteel Museum Sypesteyn namen in 2019 het Rozenservies in ontvangst van Ed van Mensch (midden) van de voormalige steunstichting van het Goois Museum. Het servies van Jacoba Cornelia Arnoudina barones van Hogendorp (1887-1989), douairière jhr. mr. Hubert Alexander Maurits van Asch van Wijck (1879-1947) dreigde in een depot te verdwijnen, maar vond dankzij hun inspanningen een passende plek op kasteel Sypsteyn, waar het nu te bewonderen is. Foto: Maarten van Haaff.