Begin dit jaar kocht de stichting Adel in Nederland (AiN) op een veiling bij het Venduehuis in Den Haag een klein, maar zeer charmant portretje van freule Mellina Anna Alberda van Nijensteyn (1756-1822). AiN heeft dit portretje aan het Groninger Museum geschonken met als bestemming de Menkemaborg en vrijdag 7 juli jl. vond hier de officiële overdracht plaats.
John Töpfer, directeur stichting Adel in Nederland, droeg het portretje over aan Egge Knol, conservator Groninger Museum, en daarna gaf Afiena van IJken, directeur Menkemaborg, het portretje een waardige nieuwe bestemming in de ontvangstsalon van de Menkemaborg, waar het voor iedereen te bezichtigen is.
Grootvader Alberda herenigd met kleindochter
Mellina Anna Alberda van Nijensteyn was een dochter van Mello Alberda van Nijensteyn, heer van Nijensteyn, en Anna Christina van Echten. Haar overgrootvader, Mello Alberda, was heer van Menkema en de familie Alberda bewoonde eeuwenlang de Menkemaborg tot in 1902 de laatste jonkheer Alberda van Menkema overleed. Zijn erfgenamen schonken huis en landgoed aan het Groninger Museum, die het zó inrichtte dat het een zeer fraai beeld geeft van de leefstijl van de Groninger adel. Zo hangt hier ook het portret van de grootvader van Mellina Alberda: Onno Tamminga Alberda, heer van Rensuma (1669-1743). Afgelopen vrijdag werd hij tijdens een fotomoment even herenigd met zijn kleindochter.
Mellina Alberda huwde in 1777 mr. Johan Hendrik baron Mollerus, heer van Westkerke en Wulpendaal (1750-1834), die uit een regentenfamilie stamde en die een indrukwekkende bestuurlijke carrière had. Uiteindelijk zou hij onder meer vice-president van de Raad van State en minister van Staat worden. In 1816 werd hij verheven in de Nederlandse adel en in 1820 werd hem de titel baron bij eerstgeboorte verleend. Over het echtpaar Mollerus-Alberda van Nijensteyn kunt u meer horen in het onderstaande filmpje door John Töpfer , tijdens de overdracht op de Menkemaborg.
Ridderschap van Groningen
Het portretje van Mellina Anna Alberda van Nijensteyn kon aangekocht worden dankzij een succesvolle crowdfundingsactie, waaraan ook de Ridderschap van Groningen heeft bijgedragen. Enkele jaren geleden maakte de Ridderschap de aankoop van nieuwe perenbomen in de boomgaard van de Menkemaborg mogelijk en de aanwezige vice-president van de Ridderschap, jonkheer Tom Versélewel de Witt Hamer, kon vrijdag met eigen ogen aanschouwen hoe deze perenbomen gegroeid zijn.
Bezoek de Menkemaborg
Op de Menkemaborg wordt een compleet beeld getoond van het leven upstairs & downstairs en ook de tuinen zijn zonder meer de moeite waard. Op dit moment staan de rozen in de tuin volop in bloei, waaronder de befaamde rozentunnel. Wilt u zelf het portretje zien en de Menkemaborg met de fraaie tuinen bewonderen? Kijk dan op de website voor meer informatie: https://menkemaborg.nl/
In het komende magazine van AiN het verhaal van freule Mellina Anna Alberda van Nijensteyn met meer foto’s van de feestelijke overdracht op de Menkemaborg. Ook u kunt dit digitale magazine ontvangen door voor 17,50 euro per jaar donateur te worden. Mail voor meer informatie naar info@adelinnederland.nl.
Onderstaande foto’s zijn met hartelijke dank aan Hans Hampsink, huisfotograaf van AiN.