Olympische Spelen dinsdag 30 juli: dressuurrijder Chris von Martels

Afb. Jonkheer Chris von Martels. Foto met dank aan Chris von Martels – Team Canada – Official Olympic Team Website

Jonkheer Chris von Martels (1982) heeft de Canadese nationaliteit, is door zijn vader van Nederlandse afkomst en heeft een Canadese moeder. De familie Von Martels stamt uit het Duitse Eemsland en werd in de rijksadelstand verheven. De overgrootvader van Chris werd als petekind van een Nederlandse landgoedeigenaar erfgenaam van huis Hessum in Dalfsen. In 1964 werd hij ingelijfd in de Nederlandse adel met het predikaat jonkheer. Op huis Hessum woont en werkt nog steeds een oom van Chris von Martels: het oud-Tweede Kamerlid jonkheer Maurits von Martels.

Zowel zijn vader als grootvader fokten paarden en al op jonge leeftijd begon hij met paardrijden. Toen hij dertien jaar was, stimuleerde zijn vader hem om dressuurruiter te worden, om zo zijn rijstijl te verbeteren.

Samen met zijn vrouw Lisa Kostandoff, die ook dressuurrijder is, runt Chris een hippisch bedrijf in de verkoop en training van dressuurpaarden in Ridgetown (Ontario) en Wellington (Florida).

In 2015 won Chris von Martels teamzilver en individueel brons op de Pan-Amerikaanse Spelen in Toronto. In 2020 vertegenwoordigde hij Canada op de Olympische Spelen in Tokio en eindigde als 39e in de individuele competitie. Vandaag neemt hij samen met het Canadese team deel aan de dressuur wedstrijd.

Link naar de persoonlijke pagina van Chris von Martels op de website van het Canadese Olympische team: Chris von Martels – Team Canada – Official Olympic Team Website