Webinars ‘Hart voor de buitenplaats’ 24 september – 15 oktober – 5 november – 26 november, 20:00 uur

Afb. 1. De achterzijde van huis Landfort, dat ingebed ligt in het fraaie landschapspark.

Stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen (sKBL) organiseert samen met stichting Erfgoed Landfort vanuit Huis Landfort vier webinars getiteld ‘Hart voor de buitenplaats’ in aanwezigheid van een live-publiek van vrijwilligers. Het initiatief is de aftrap van de activiteiten van het nieuwe Nationaal Centrum voor de Nederlandse Buitenplaatscultuur, dat recent van start is gegaan als sKBL activiteit en op Huis Landfort zijn thuisbasis heeft.

Deze avonden worden vooral georganiseerd voor de duizenden vrijwilligers op historische buitenplaatsen zonder wiens inzet het behoud en exploitatie van de honderden KBL ondenkbaar zou zijn. De webinars bieden informatie en inspiratie aan deze belangrijke groep mensen door bij te dragen aan een bredere blik op buitenplaatsen in het algemeen. Ook andere  geïnteresseerden zijn natuurlijk welkom om deze uitzendingen te volgen. Het initiatief is mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland / Achterhoek Toerisme, Fonds Sluyterman van Loo en het Cultuurfonds.

De webinars bestaan uit gesprekken met bevlogen experts die hun kennis, ervaring en inzichten delen met de kijker. Ze raken onderwerpen als: Wat maakt onze historische buitenplaatsen zo bijzonder? Wat hebben deze plekken hun bezoekers te bieden? Welke betekenis hebben ze voor onze gedeelde geschiedenis, en ons natuurbehoud? Waarom dienen ze bewaard te blijven, en hoe vind je daarbij de beste balans tussen conservering en maatschappelijke relevantie?

Op vier dinsdagavonden in september, oktober en november zullen vier verschillende gasten hierop ingaan. Dat doen ze ieder vanuit hun eigen perspectief: dat van een bestuurder van een provinciaal landschap, een kenner van historische interieurs, een tuinbaas en een eigenaar/beheerder. Aansluitend aan de gesprekken is er gelegenheid voor (online) vragen. De uitzendingen duren telkens 60 minuten en blijven digitaal beschikbaar op de website van sKBL.

Het programma van de reeks ziet er als volgt uit:

24 september, 20.00 uur:
Saskia van Dockum, directeur-rentmeester van Utrechts Landschap
15 oktober, 20.00 uur:
Johan de Haan, senior inspecteur erfgoed, oud-hoofdconservator Paleis Het Loo
5 november, 20.00 uur:
Henny van der Wilt, tuinbaas kasteel-museum Sypesteyn, Loosdrecht
26 november, 20 uur:
Jemima de Brauwere, buitenplaats Zuylenstein, Leersum

De link naar de uitzending en nadere informatie vindt u op deze website: https://www.skbl.nl/webinarreeks-hart-voor-de-buitenplaats/

Afb. 2. Over huis Landfort verscheen een lijvig boek dat via deze link te bestellen is: https://www.erfgoedlandfort.nl/boek-landfort-een-buiten-op-de-grens/