Vendue Next Door online veilingen 7 en 8 okt. Venduehuis met schilderij Bieruma Oosting

Afb. 1. ‘Boom in zomerse tuin’, door Jeanne Bieruma Oosting. Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis in Den Haag.

Op maandag 7 en dinsdag 8 oktober zijn er twee Vendue Next Door online veilingen bij het Venduehuis in Den Haag met o.a. een schilderij door Jeanne Bieruma Oosting. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk in de online catalogi van het Venduehuis voor wat er verder geveild wordt op Venduehuis der Notarissen | Veilinghuis Den Haag en Venduehuis der Notarissen | Veilinghuis Den Haag

Afb. 2. Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994), zelfportret, part. coll.

Lot 10047 betreft een schilderij door Jeanne Bieruma Oosting: ‘Boom in zomerse tuin’. Het schilderij is wel gesigneerd, maar niet gedateerd. Mogelijk betreft het een schilderij van een boom in de tuin van haar huis ‘Het Elger’ in Almen.

Jeanne Adriana Johanna Wilhelmina Bieruma Oosting (1898-1994) werd geboren in een patriciaatsfamilie uit het Blauwe Boekje en had een barones van Harinxma thoe Slooten als moeder. Zij groeide op in een wereld waarin kastelen, personeel en grote landgoederen vanzelfsprekend waren, maar al jong begon zij met het roeien tegen de stroom van het verwachte levenspatroon in: zij koos voor de kunst.

Op kasteel De Cloese bij Lochem, waar zij opgroeide, had zij haar eigen teken- en schilderkamer en kreeg zij al op jeugdige leeftijd tekenles. Haar hele leven bleef zij zich zeer gedreven ontwikkelen en was zij altijd bezig met onder meer schilderen en grafiek. Als grafisch kunstenares bouwde zij een grote naam op en zij wordt gezien als een vernieuwer van de grafische kunst in Nederland.

Het schilderij wordt getaxeerd 500-800 euro.

Benieuwd naar wat er verder geveild wordt? Kijk dan in de online catalogi op: Venduehuis der Notarissen | Veilinghuis Den Haag en Venduehuis der Notarissen | Veilinghuis Den Haag

Afb. 3. Kasteel De Cloese ten tijde van de bewoning door de familie Bieruma Oosting. Foto part. coll.