Tentoonstelling Museum Van Loon: ‘Veelzijdig en virtuoos: Wallerant Vaillant’ – met bijzonder bruikleen Backer Stichting

Afb. 1. Sidonie Fabius, bestuurslid Backer Stichting, bij het bijzondere bruikleen van deze stichting: de zeer fraaie portretten van Jacob Pietersz. Elias en echtgenote Vrouwtje Pancras (middelste rij), met daarboven haar ouders en onderaan hun vier oudste kinderen. In 1910 werd de Backer Stichting opgericht door jonkheer mr. Johan Ferdinand Backer (1856-1928) met als doel om het rijke en bijzondere erfgoed van de familie bijeen te houden. Anno 2024 beschikt deze stichting over een website met een uitgebreide database, waarin het bezit online is terug te zien: www.backercollectie.nl.

Op 4 oktober opende de tentoonstelling Veelzijdig virtuoos – Wallerant Vaillant in Amsterdam in Museum Van Loon aan de Keizersgracht in Amsterdam. Aan de tentoonstelling over de zeventiende-eeuwse kunstenaar (1623-1677) ging jarenlang onderzoek vooraf door portretspecialisten Rudi Ekkart en Claire van den Donk. In de rijk geïllustreerde publicatie die bij de tentoonstelling is verschenen doen zij hun ontdekkingen uit de doeken. In Museum Van Loon is een uitgebreide selectie van het werk van Vaillant te zien: tekeningen, mezzotinten en schilderijen.

Afb. 2. T/m 5 januari is deze tentoonstelling in Museum Van Loon te zien.

Al vroeg in zijn leven trok de in Lille geboren kunstenaar naar Amsterdam, waar hij zich vestigde en al snel naam maakte. In Amsterdam portretteerde hij alle lagen van de samenleving en ontpopte hij zich tot een pionier van een nieuwe grafische techniek: de mezzotint. Het zorgde ervoor dat hij honderd jaar na zijn overlijden nog in tijdschrift De Gids omschreven werd als een vreemdeling “op wiens verblijf hier ter stede ieder Amsterdammer werkelijk trotsch mag zijn […]”.

Uit de verzameling werken die te zien is in Museum Van Loon en die afkomstig zijn uit collecties uit binnen- en buitenland, blijkt vooral de veelzijdigheid van Vaillant. Hij bekwaamde zich in verschillende technieken en legde zowel sultan Süleyman als hele Amsterdamse families vast. Wat opvalt is de intimiteit die van de werken van Vaillant uitgaat. Als bezoeker sta je oog in oog met de zeventiende-eeuwers die Wallerant Vaillant portretteerde.

Meer weten over Wallerant Vaillant? Over hem verscheen dit boek: https://wbooks.com/winkel/kunst/wallerant-vaillant-in-amsterdam/

INFORMATIE TENTOONSTELLING

Tentoonstelling datum: 4 oktober t/m 5 januari 2025
Openingstijden: ma-zo 10u – 17u
Locatie: Museum Van Loon, Keizersgracht 672, Amsterdam
Website: www.museumvanloon.nl

Afb. 3. Gijs Schunselaar, directeur Museum Van Loon, spreekt in het trappenhuis de genodigden bij de opening toe.