Prinselijk bezoek in Limburg: Prins en Prinses De Merode op kasteel Stein

Afb. 1. V.l.n.r. Albert-Henri Prins de Merode, Marion Leurs-Mordang (burgemeester van Stein), een Steinder gardelid, Charles-Louis Prins de Merode, Clotilde Prinses de Merode née Gravin d’Oultremont, Marie-Blanche Prinse de Merode, een Steinder gardelid, Danny Hendrix (loco-burgemeester van Stein). Foto met hartelijke dank aan Wim Poeth en Jos Drubers.
Afb. 1. V.l.n.r. Albert-Henri Prins de Merode, Marion Leurs-Mordang (burgemeester van Stein), een Steinder gardelid, Charles-Louis Prins de Merode, Clotilde Prinses de Merode née Gravin d’Oultremont, Marie-Blanche Prinses de Merode, een Steinder gardelid, Danny Hendrix (loco-burgemeester van Stein). Foto met hartelijke dank aan Wim Poeth en Jos Drubers.

Het kasteel Stein in Limburg is tegenwoordig een ruïne, maar de geschiedenis is er nog springlevend, mede dankzij de vele activiteiten die er georganiseerd worden en het boek ‘De geschiedenis van kasteel Stein en zijn bewoners’ door Jos Drubers. De bijgebouwen die er nog staan, hebben een nieuwe bestemming gekregen en een nieuw appartementencomplex verbindt het heden met het verleden. Afgelopen zaterdag bezochten Charles-Louis Prins de Merode en echtgenote Clotilde Prinses de Merode née Gravin d’Oultremont samen met één van hun zoons en een kleindochter dit oude familiebezit en werden er rondgeleid en gastvrij onthaald.

Afb. 2. De ruïne van het kasteel. Foto met dank aan Wim Poeth en Jos Drubers.
Afb. 2. De ruïne van het kasteel. Foto met dank aan www.l1.nl.

In 1465 werd de heerlijkheid Stein gekocht door Herman van Bronckhorst-Batenburg (1430-1520), telg uit een roemrijk adellijk Gelders geslacht, waaraan het bekende rijmpje ‘Bergh de ryxte, Bronckhorst de adelyxte, Baer de oudste, Wisch de stoutste’ nog herinnert. Door het huwelijk van de erfdochter Anna Maria Sidonia van Bronckhorst-Batenburg (1602-1656) in 1624 met Florens de Merode (1598-1638) kwam Stein in het bezit van deze eveneens roemrijke familie en het bleef familiebezit, tot zij het na een juridische strijd in 1740 verloor.

De Merodes kunnen met recht een Europese familie genoemd worden en zij stamt oorspronkelijk uit Duitsland, waar nakomelingen nog heden het stamslot Merode in de buurt van Düren bewonen en zij ontvingen in de loop der eeuwen vele titels en eerbewijzen in andere landen. Door huwelijken verbonden zij zich met adel in heel Europa en het huwelijk van Antoinette Ghislaine Gravin de Merode-Westerloo in 1846 met Charles III Vorst van Monaco bracht de familie zelfs in regerende kringen.

In 1823 werd Guillaume Charles Ghislain de Merode (1762-1831) in de Nederlandse adel opgenomen met de titels van prins van Rubempré en Eversberghe en markies van Westerloo bij eerstgeboorte. De overige nakomelingen kregen de titel van graaf/gravin. Hij bracht het tot opperhofmaarschalk van Koning Willem I, maar in 1830 koos de familie voor de Belgische nationaliteit en ging tot de Belgische adel behoren. Een eeuw later kregen alle nakomelingen de prinselijke titel in België.De Merodes behoren formeel gezien nog steeds tot de Nederlandse adel, maar deze herleeft pas als een nakomeling de Nederlandse nationaliteit verkrijgt.

Prins Charles-Louis en echtgenote Prinses Clotilde bewonen kasteel Merode (www.schlossmerode.de), dat in het jaar 2000 door een grote brand ten onder leek te gaan, maar dat met groot engagement van de familie herbouwd wordt.

Afb. 3. Afb. 3. Het tekenen van het Gulden Boek van Stein met v.l.n.r. Clotilde Prinses de Merode née Gravin d’Oultremont, Marion Leurs-Mordang (burgemeester van Stein), Charles-Louis Prins de Merode, Marie-Blanche Prinses de Merode en Albert-Henri Prins de Merode, foto met hartelijke dank aan Wim Poeth en Jos Drubers.
Afb. 3. Het tekenen van het Gulden Boek van Stein met v.l.n.r. Clotilde Prinses de Merode née Gravin d’Oultremont, Marion Leurs-Mordang (burgemeester van Stein), Charles-Louis Prins de Merode, Marie-Blanche Prinses de Merode en Albert-Henri Prins de Merode. Foto met hartelijke dank aan Wim Poeth en Jos Drubers.

In Stein werd afgelopen zaterdag niet alleen het Gulden Boek van de gemeente getekend, maar werd ook het voorouderlijk kasteel bezichtigd, beklom men de donjon om het weidse uitzicht over de omgeving te bewonderen en was er een informeel samenzijn. Op een historische dag als deze mocht de Steinder Garde natuurlijk niet in groot tenue ontbreken. Prins Charles-Louis was onder de indruk van hetgeen hij te horen en te zien kreeg en is van plan oude banden te herstellen.

Voor een uitgebreide fotoreportage door Wim Poeth en Jos Drubers zie de facebookpagina van de Stichting Erfgoed Stein: www.facebook.com/Stichtingerfgoedstein. Of kijk ook eens op de website van Stichting Erfgoed Stein www.stichtingerfgoedstein.nl voor meer informatie over de rijke geschiedenis van dit kasteel.