Op veel landgoederen treft men nog heden een duiventil aan. Het recht van duivenslag – het recht om duiven te mogen houden – was vroeger niet voor iedereen weggelegd en wie dit wel had, liet dit prominent zichtbaar zien met decoratieve duiventillen. De duiven waren gewild vanwege de duivenmest, maar ook vanwege de duivenpastei die men op het menu kon zetten.
In de Franse tijd werd het recht van duivenslag samen met andere rechten afgeschaft, maar het verbod op recht van duivenslag werd in 1807 al weer opgeheven door Koning Lodewijk Napoleon. Het bleef voortbestaan als onderdeel van het jachtrecht tot in 1954. Wat bleef zijn fraaie duiventillen op landgoederen, die een statussymbool vormen voor wat rest van vroegere rechten.
Op landgoed Den Treek Henschoten van de jonkheren De Beaufort staat nog een zeer fraaie duiventil, die dankzij de inzet van de heer Jan Broekhuizen in samenwerking met de restauratie architect jonkheer ir. Quirijn van Swinderen, zelf een nakomeling van de Beauforten, gerenoveerd werd; een klus waaraan in maart van dit jaar begonnen werd en die nu bijna voltooid is.
Met bijna 2200 ha. behoort Den Treek tot de grootste landgoederen in Nederland en meer dan 540 nakomelingen uit de familie De Beaufort hebben aandelen in de N.V., waarin dit belangrijke cultuur- en natuurbezit is ondergebracht.
Link naar de website: www.dentreekhenschoten.nl.