Wie over de N270 door Helmond rijdt, kan het niet missen: kasteel Helmond, het belangrijkste bouwwerk van Helmond en één van de grootste waterburchten van Nederland. Onlangs vond de heropening van het kasteel plaats, nadat de sanering en het groot onderhoud voltooid waren en de museale presentatie nu compleet vernieuwd is. De openingshandeling werd verricht door mevrouw Elly Blanksma, burgemeester van Helmond, en jonkheer Wesselman van Helmond, die een nakomeling is van de familie die het kasteel in de jaren 1781-1920 in bezit had. Voor deze gelegenheid waren meerdere familieleden aanwezig en poseerde jonkheer Wesselman van Helmond in de kasteelzaal, die ingericht is als in de tijd van zijn familie, met aan de muur opeenvolgende generaties Wesselman van Helmond.
De geschiedenis van kasteel Helmond gaat terug tot in de 12e eeuw en het kasteel is door de eeuwen heen grotendeels onveranderd gebleven. Het was oorspronkelijk in het bezit van de Hertogen van Brabant, maar in 1324 werd het geslacht Van Berlaer eigenaar en vervolgens het adellijke geslacht Van Cortenbach, waaruit het vererfde op de Graven Van Arberg.
In 1781 werden het kasteel en de heerlijkheid van Helmond voor 150.000 gulden verkocht aan Carel Frederik Wesselman (1746-1825). Hij was een man van zijn tijd én ondernemend en wist met zijn zilversmelterij, steenfabriek, koper- en papiermolen een welvarend bestaan op te bouwen. Hij werd muntmeester van de provinciale munt van Utrecht en stichtte in latere jaren in Helmond ook nog een jeneverstokerij en een textielfabriek.
Met zijn comfortabele vermogen maakte hij het kasteel bewoonbaar en werd het interieur gemoderniseerd. Zo werden er nieuwe stucplafonds aangebracht en nieuwe schoorstenen, waarvan er één getooid is met de bustes van zijn drie kinderen in stucwerk. Zijn zoon werd in 1841 in de Nederlandse adel verheven met het predikaat jonkheer en zijn nakomelingen leven tot op de dag van vandaag als jonkheren Wesselman van Helmond voort. Vijf telgen uit deze familie zouden uiteindelijk heer van Helmond worden, maar in 1920 verkocht jonkvrouwe Anna Maria Emelia Arnoldina de Jonge van Zwijnsbergen (1858-1955), douairière jonkheer Carel Frederik Wesselman van Helmond (1859-1918), het kasteel voor 215.000 gulden aan de gemeente.
Nadat het kasteel jarenlang als gemeentehuis in gebruik was geweest, werd het in 1980 museum, maar enkele kamers en zalen bleven voor representatieve doeleinden beschikbaar. Kasteel Helmond biedt nu samen met de op loopafstand gelegen Kunsthal onderdak aan verschillende aantrekkelijke collecties rondom de thema’s Moderne Kunst, Mens & Werk en Stadshistorie.
Meer weten over kasteel Helmond, bezoekmogelijkheden en de verschillende collecties op twee locaties? Kijk dan op www.museumhelmond.nl.
Bent u ook geïnteresseerd in adellijk erfgoed en nieuws en wilt u de werkzaamheden van onze stichting steunen? Word dan voor 17,50 euro per jaar donateur van onze Stichting Adel in Nederland door een mail te sturen naar nieuwsbrief@adelinnederland.nl. M.i.v. januari 2017 ontvangt u dan ook regelmatig onze digitale nieuwsbrief boordevol informatie. De Stichting Adel in Nederland heeft de Culturele ANBI-status en hierdoor kunt u als donateur bij de opgave voor de inkomstenbelasting giftenaftrek krijgen.