AiN in gesprek met Z.H. Michael Hertog zu Mecklenburg over het Tulpenbal

Afb. 1. Michael zu Mecklenburg.
Afb. 1. Michael zu Mecklenburg.

Op zaterdag 1 april wordt in Amsterdam het jaarlijkse Tulpenbal georganiseerd met daarbij in dat weekeinde vele activiteiten. Michael Mecklenburg – zo stelt hij zichzelf voor – zit in het organiserend comité, werft sponsoren en vertelt in dit gesprek uitgebreid over dit bijzondere weekeinde, waarvoor nog steeds kaarten te koop zijn.

Hij werd geboren in Duitsland, ging naar Wilson’s Hospital School in Ierland en studeert nu internationale betrekkingen in Leiden. Zijn vader is het Hoofd van het Huis Mecklenburg, dat tot in 1918 regeerde in Mecklenburg-Schwerin en Mecklenburg-Strelitz. Zelf stamt hij uit de tak Strelitz.

Het Tulpenbal is naast het Wiener Ball het tweede grote bal in Nederland en biedt de mogelijkheid voor de vele geïnteresseerden om nog meer van deze balcultuur te kunnen genieten. Het bijzondere van dit bal is, dat er veel gasten uit het buitenland komen en dit betekent kennis maken met andere culturen, terwijl de buitenlandse gasten kunnen kennis maken met de Nederlandse cultuur tijdens de vele activiteiten rondom dit bal. In andere landen zijn bals vaak wat meer besloten, maar het Tulpenbal is voor iedereen toegankelijk, want wanneer je niet-adellijken uitsluit, aldus Michael, wordt de kring steeds kleiner en dat betekent een verlies van traditie.

Afb. 2. De Koepelkerk in Amsterdam, waar het Tulpenbal plaatsvindt.
Afb. 2. De Koepelkerk in Amsterdam, waar het Tulpenbal plaatsvindt.

Als een groot verschil tussen bals in Nederland en in andere landen ziet hij de iets minder formele sfeer. In Finland zijn er bijv. stricte regels en roept een hofmaarschalk de gasten traditioneel bij binnenkomst met naam af, terwijl het in Nederland informeler toegaat en de mensen hier meteen voor je in het Engels overschakelen wanneer ze merken dat je geen Nederlands spreekt. Wat hem ook opvalt, is dat de Nederlanders in kleding juist weer veel formeler zijn. Hier wordt veel vaker white tie gedragen, terwijl men in Duitsland meestal een smoking draagt. Dit in combinatie met de vele onderscheidingen noemt hij de ‘Freude am repräsentieren’. Het grote adellijke aandeel in het bal verklaart hij door de netwerken van vergelijkbare feesten, waarvan de meesten deel uitmaken, maar benadrukt hij: “Het Tulpenbal is voor iedereen toegankelijk.”

Op mijn vraag waarom het Tulpenbal een aanrader is, zegt hij: “Het is dé manier om samen met anderen een mooi weekeinde mee te maken, waarin je kennis maakt met andere culturen en anderen de Nederlandse cultuur laat zien. Je versterkt bestaande vriendschappelijke banden, maar vergroot ook je eigen internationale netwerk. In dit weekeinde worden traditie en cultuur samengebracht.”

Meer weten over het Tulpenbal? Zie: www.tulipsball.com. Meer weten over het Hertogelijk Huis Mecklenburg? Zie: www.mecklenburg-strelitz.org.