Op zaterdag 26 augustus organiseert de Stichting Adel in Nederland in de stad Groningen een zomerexcursie ‘Glans en Glorie van de Groninger adel’. Met een gevarieerd programma willen wij u verschillende facetten laten zien van de Groninger adel, zodat u aansluitend goed voorbereid de tentoonstelling Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800 kunt bezoeken.
Vooraanstaande Groningse families woonden in de 17e en 18e eeuw op borgen en in stadspaleizen. De bewoners van de Ommelander borgen hadden vaak ook een groot huis in de stad en de rijke burgers van de stad hadden buitenverblijven in Haren of langs de diepen in de Veenkoloniën. De meeste huizen zijn verdwenen, maar de rijkdom is nog te zien in bewaard gebleven afbeeldingen, bouwfragmenten en huisraad.
Door de onderlinge rivaliteit van deze adellijke families, die hun macht toonden met rijkdom, zijn er ontelbare bijzondere voorwerpen voor hen gemaakt door kunstenaars, zilversmeden, meubelmakers, houtsnijders en glas-in-loodschilders. De tentoonstelling Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800 brengt de grootste schatten uit deze periode in Groningen samen. Een van de hoogtepunten op deze tentoonstelling is de gereconstrueerde herenkamer uit een huis aan de Oude Boteringestraat in Groningen, waarvan de muren en het plafond door Herman Collenius beschilderd zijn. Hij was in zijn tijd een van de bekendste kunstenaars in Groningen.
Programma
11.00-11.15
ontvangst met koffie en thee
11.15-12.25
rondleiding op de Zuiderbegraafplaats langs bijzondere grafmonumenten van Groninger jonkers met rijke heraldiek en vele anekdotes
12.25-12.45
wandeling naar lunchlocatie
12.45-13.30
lunch in ‘t Feithhuis (soep, twee belegde broodjes, guiche, salade, koffie, thee, melk, karnemelk, jus d’orange)
13.30-14.00
lezing I De Ridderschap van Groningen – heden en verleden, door jhr. ir. Tom Versélewel de Witt Hamer, lid van de Ridderschap van Groningen
14.00-14.30
Lezing II Groninger jonkers & borgen, inleiding op de tentoonstelling Rijk in Groningen – Borgen en Stadspaleizen 1600-1800 in het Groninger Museum, door John Töpfer, directeur AiN
14.30
thee met aansluitend bezoek aan de tentoonstelling in het Groninger Museum.
U kunt zich aanmelden via info@adelinnederland.nl. De kosten van deelname zijn voor donateurs 34,50 euro en dit is inclusief rondleiding, lezingen, lunch en alle genoemde consumpties. Voor niet-donateurs bedragen de kosten 39,50 euro. Indien u nu besluit voor 17,50 euro per jaar donateur te worden, dan krijgt u samen met uw partner meteen de donateurskorting. U ontvangt dan ook dit jaar zes keer ons digitale magazine boordevol informatie en verhalen.
Omdat velen tegenwoordig een Museumjaarkaart hebben of via de Bank Giro Loterij gratis toegang hebben tot het Groninger Museum, is het bedrag van 34,50/39,50 euro exclusief de entree van het museum; op deze wijze kunnen wij u de excursie voordeliger aanbieden.
Nadere informatie over de excursie, adressen en wijze van betalen volgt na aanmelding.