Nakomeling Hertog van Gelre op bezoek in Nederland bij Ridders van Gelre

Afb. 1. Otto Graaf Basselet de la Rosée en echtgenote Helene Gravin Strachwitz von Gross-Strauche und Camminetz voor het praalgraf van Karel van Egmond, Hertog van Gelre (1467-1538) in de Eusebius Kerk in Arnhem. Foto met hartelijke dank aan de Ridders van Gelre.
Afb. 1. Otto Graaf Basselet de la Rosée en echtgenote Helene Gravin Strachwitz von Gross-Strauche und Camminetz voor het praalgraf van hun verre familielid Karel van Egmond, Hertog van Gelre (1467-1538) in de Eusebius Kerk in Arnhem. Foto met hartelijke dank aan de Ridders van Gelre.

Het geschiedenisprogramma van Omroep Gelderland ‘Ridders van Gelre’ kreeg afgelopen week bijzonder bezoek. Ridder René Arendsen en Ridder Bas Steman ontvingen op kasteel Rosendael Otto Graaf Basselet de la Rosée, wiens moeder een Gravin Von Geldern-Egmont is, die op haar beurt een rechtstreekse nakomelinge is van Adolf van Egmond, Hertog van Gelre (1438-1477).

Afb. 2. De Graaf en Gravin op kasteel Rosendael, eens bewoond door de Hertogen van Gelre. Foto met hartelijke dank aan de Ridders van Gelre.
Afb. 2. De Graaf en Gravin op kasteel Rosendael, eens bewoond door de Hertogen van Gelre. Foto met hartelijke dank aan de Ridders van Gelre.

De provincie Gelderland was tot in 1543 het onafhankelijke Hertogdom Gelre en de laatste drie Hertogen stamden uit het Huis Egmond: Arnold van Egmond, Hertog van Gelre (1410-1473), Adolf van Egmond, Hertog van Gelre (1438-1477) en Karel van Egmond, Hertog van Gelre (1467-1538). Laatstgenoemde overleed kinderloos en dit leidde uiteindelijk tot het einde van de zelfstandigheid van het Hertogdom en Gelre werd ingelijfd bij de Habsburgse Nederlanden.

De laatste regerende Hertog had echter een halfbroer: Reinier bastaard van Gelre. Deze werd geboren uit een relatie van Adolf van Egmond, Hertog van Gelre met een onbekende vrouw. Als bastaardzoon van de Hertog werd hij tot de adel gerekend en als Reinier van Gelder maakte hij carrière en werd drost van de Veluwe en stadhouder van het Overkwartier. Door zijn huwelijk in 1503 met de adellijke Aleid Schenk van Nijdeggen, die erfgename van Arcen was, vestigden zijn nakomelingen zich op kasteel Arcen in Limburg en hiervan bleven zij eigenaar tot de verkoop in 1779.

Afb. 3. De Graaf en Gravin in het kasteelpark van Rosendael met zicht op de eeuwenoude kasteeltoren uit de tijd van de Hertogen van Gelre. Foto met hartelijke dank aan de Ridders van Gelre.
Afb. 3. De Graaf en Gravin in het kasteelpark van Rosendael met zicht op de eeuwenoude kasteeltoren uit de tijd van de Hertogen van Gelre. Foto met hartelijke dank aan de Ridders van Gelre.

Graaf von Geldern-Egmond en von Geldern-Egmont
In 1790 werd aan deze tak de grafelijke titel verleend en de familie vestigde zich in Duitsland, waar deze zich in tweeën splitste: de oudste tak heet sinds 1875 Von Geldern-Egmond (en uit deze tak leven nog steeds nakomelingen voort), terwijl de jongere tak sinds 1871 Von Geldern-Egmont heet. Deze laatste tak woonde vanaf 1836 op kasteel Thurnstein in Beieren en dit kasteel blijkt een schatkamer te zijn vol Gelderse geschiedenis: portretten van de Von Geldern-Egmonts, porselein, zilver en archiefstukken. De huidige bewoner Otto Graaf Basselet de la Rosée is dagelijks omringd door deze familiegeschiedenis en is zich nog zeer steeds bewust van zijn Gelderse roots.

Dit najaar presenteren de Ridders van Gelre twintig weken lang een serie over de opkomst, de glorie en de ondergang van het Hertogdom Gelre. De serie is iedere maandag te zien bij Omroep Gelderland, maar inmiddels staan de eerste twee afleveringen online.

Aflevering I:

https://www.youtube.com/watch?v=KCUCocnxQqQ&spfreload=5
Aflevering II:

https://www.youtube.com/watch?v=oYf0NsgS_nI