In het Limburgse Landgraaf ligt de ruïne van het in Maaslandse renaissance-stijl gebouwde kasteel Schaesberg, dat tot de confisquatie in 1944 door de Nederlandse Staat in het bezit was van de Graven Van Schaesberg.
De in 2013 opgerichte Stichting Landgoed Slot Schaesberg heeft zich tot doel gesteld niet alleen het kasteel, maar ook de kasteelhoeve op historisch wetenschappelijk wijze te herbouwen. Deze week meldde de website van de stichting dat de gemeente Landgraaf een erfpacht- en opstalovereenkomst heeft getekend met de stichting, waardoor deze eigenaar is geworden van de 6 ha. grond en de opstallen. Hiermee is de basis gelegd voor de toekomstige herbouw door de stichting.
De geregelde stamreeks van het oudadellijke Limburgse geslacht Van Schaesberg gaat terug tot in 1460, maar de eerste vermelding dateert al uit 1239. In 1637 werd de titel Baron des H.R. Rijk verleend en in 1706 volgde de titel Graaf des H.R. Rijk. De Chef de Famille kreeg tegelijk het predikaat ‘Hoch- und Wohlgeboren’. In 1712 werden de heerlijkheden Kerpen en Lommersum verheven tot Graafschap van het H.R. Rijk en hierdoor kregen de Graven van Schaesberg zitting in de Westfaalse Gravenbank en werden zij tot de regerende adel gerekend. Hiermee waren zij ‘ebenbürtig’ aan vorstelijke families. In 1829 ontving het Hoofd van de familie het predikaat ‘Erlaucht’, dat zich in het Nederlands als Illustere Hoogheid kan laten vertalen.
De graven Van Schaesberg bewoonden tot begin 18e eeuw het slot, maar latere generaties woonden in Duitsland. De Van Schaesbergs hebben na 1814 nooit tot de adel van het Koninkrijk der Nederlanden behoord, maar kunnen wel tot de autochtone adel van Nederlands grondgebied gerekend worden. Samen met de graven Van Aldenburg Bentinck, Van Rechteren Limpurg en Von Quadt zu Wykradt behoren zij tot de enige adellijke Nederlandse geslachten die tot Hoge Adel gerekend worden en in deel 2 opgenomen zijn van de Gotha. Hierdoor zijn zij in rang gelijkgesteld met regerende families.
Link naar de website van de Stichting Landgoed Slot Schaesberg: www.slotschaesberg.nl.