Noodklok geluid voor Oud-Amelisweerd

Afb. 1. Oud Amelisweerd is schilderachtig aan de Kromme Rijn in Bunnik gelegen.

In Pop-up Museum Oud-Amelisweerd werd je in de afgelopen jaren verrast met wisselende tentoonstellingen. Unieke objecten uit de depots van de Utrechtse kasteelmusea kasteel Amerongen, Huis Doorn, kasteel De Haar en Slot Zuylen – die normaal gesproken niet te zien waren voor het publiek – werden samen met moderne kunst en design getoond tussen de unieke, fraaie 18e en 19e-eeuwse behangselen die de muren van het landhuis sieren. Inmiddels is Oud-Amelisweerd gesloten en een nieuwe ramp dreigt, omdat de twee zeer deskundige beheerders (die van essentieel belang zijn voor het behoud van de bijzondere en unieke behangsels!) per 1 maart ontslagen worden.

Daarom luiden beheerders én vrijwilligers van Oud-Amelisweerd nu de noodklok en vragen actie van de gemeente Utrecht via een publiciteitscampagne. AiN bezocht in de afgelopen jaren Oud-Amelisweerd en was niet alleen onder de indruk van de schoonheid van het interieur, maar ook de grote liefde voor en betrokkenheid bij Oud-Amelisweerd van de vrijwilligers. Daarom werkt AiN graag aan deze publiciteitscampagne mee!

Teken hier de petitie aan de gemeente Utrecht en help mee het huis weer te heropenen! https://www.petities.com/hou_landhuis_oud_amelisweerd_open#sign3

Afb. 2. Wonderschone behangselen vormen de achtergrond voor voorwerpen uit de depots van kasteel Amerongen, Slot Zuylen, Kasteel De Haar en Huis Doorn, die u normaal gesproken niet te zien krijgt.

Oud-Amelisweerd werd in 1770 gebouwd als zomerverblijf voor Gerard Godard baron Taets van Amerongen (1729-1804), telg uit een oude adellijke Utrechtse familie, en zijn echtgenote Anna Susanna Hasselaer (1730-1788). Hij en zijn echtgenote lieten hier in twee kamers uniek Chinees behang aanbrengen, dat van grote schoonheid is en waarvoor bezoekers zelfs uit China komen om het te bekijken. Nadien kwam Oud-Amelisweerd in het bezit van hun zoon jonkheer dr. Gerard Arnoud Taets van Amerongen (1754-1823) en echtgenote Carolina barones van der Duyn (1753-1817). Twee van hun kinderen werden hier zelfs geboren, maar in 1808 verkocht hij het aan Koning Lodewijk Napoleon, die het slechts twee jaar in zijn bezit had.

Afb. 3. Een detail van één van de fraaie behangselen in huis Oud Amelisweerd.

In 1810 werd het gekocht door jonkheer mr. Paulus Wilhelmus Bosch van Drakestein, heer van Drakestein en de Vuursche (1792-1834), die gehuwd was met Henriette Hoffmann (1775-1839). Hij stamde uit een familie van brandewijnstokers en hij werd zelf onder meer advocaat en burgemeester van Utrecht. In 1829 werd hij in de Nederlandse adel verheven met het predikaat jonkheer. Na zijn overlijden werd hij in het bezit van Oud-Amelisweerd opgevolgd door zijn zoon jonkheer Hendrik Willem Bosch van Drakestein (1805-1883), die ongehuwd was en op het huis overleed.

Afb. 4. Een doorkijkje in de enfilade van kamers, die ieder hun eigen unieke behangselen hebben.

De nieuwe heer van Oud-Amelisweerd werd zijn neef jonkheer mr. Wilhelmus Johannes Marie Bosch van Oud-Amelisweerd (1829-1899), die lid van de Provinciale en Gedeputeerde Staten van Utrecht was en daarnaast curator van de Utrechtse Hogeschool. Uit zijn huwelijk met jonkvrouwe Anna Catharina van de Poll (1833-1916) werden vijf kinderen geboren en hun nakomelingen bezaten gezamenlijk Oud-Amelisweerd tot zij het in 1951 verkochten. De tak Bosch van Oud-Amelisweerd is in 1988 uitgestorven, maar de jonkheren Bosch van Drakestein leven voort.

Dit artikel stond in de decemberuitgave van het digitale magazine, dat vier keer per jaar aan de donateurs van de stichting Adel in Nederland wordt toegestuurd. Voor 17,50 euro per jaar steunt u ons in onze werkzaamheden en ontvangt ook u dit digitale magazine boordevol adellijke verhalen en adellijk nieuws. Mail voor meer informatie naar info@adelinnederland.nl.