Gisteren kwam in het tv-programma BinnensteBuiten restaurator Maurice aan het woord, die voor Geldersch Landschap & Kasteelen (GLK) een bijzonder en zeer zeldzaam bureau aan het restaureren is, dat tot de oorspronkelijke, eeuwenoude inboedel van kasteel Rosendael behoort. Het bureau is belijmd met ebbenhout en ingelegd met schildpad, messing en tin, in de stijl van de Franse meubelmaker André-Charles Boulle (1642-1732).
Lubbert Adolf Baron Torck (1678-1758), heer van Rosendael, kocht op de veiling van de goederen van Arnold Joost van Keppel, Graaf van Albemarle (1670-1718) in Den Haag een bureau en zeer waarschijnlijk is dat dit bureau geweest. Kasteel Rosendael kwam in 1977 als legaat van Willem Frederik Torck baron van Pallandt (1892-1977) in het bezit van GLK, maar de eeuwenoude en kostbare inboedel raakte verspreid onder de verschillende erfgenamen en ook kwam veel voordien op veilingen terecht. In 2005 kon dit bureau echter worden aangekocht en keerde het terug op Rosendael.
De Gelderse jonker Arnold Joost van Keppel (1670-1718) was een gunsteling was van Koning-Stadhouder Willem III. Hij werd zijn favoriete gezelschap (sommige bronnen spreken zelfs over meer) en volgde deze naar Engeland tijdens de Glorious Revolution. Hij ontving de titels Earl of Albemarle, Viscount Bury en Baron Ashford.
Met financiële steun van de Koning-Stadhouder liet Arnold Joost van Keppel vlakbij Zutphen Huis De Voorst bouwen, met daarbij uitgestrekte tuinen, waardoor het een Paleis Het Loo in het klein was. Het werd volgens de laatste, Franse mode ingericht en dit bureau is daar een geweldig voorbeeld van.
Na het overlijden was het gedaan met de glorie van De Voorst. De zoon van Arnold Joost van Keppel, William Anne van Keppel, 2nd Earl of Albemarle, verengelste geheel en huwde Lady Anne Lennox, dochter van de 1st Duke of Richmond. Hij liet de kostbare inboedel veilen, alsmede andere delen van het bezit en zijn zoon, de 3rd Earl of Albemarle, verkocht in 1759 wat nog resteerde van het Nederlandse bezit. Zijn nakomelingen leven in het Verenigd Koninkrijk voort. De huidige Chef de Famille is de designer Rufus Arnold Alexis Keppel, 10th Earl of Albemarle, 10th Viscount Bury, 10th Baron Ashford (1965).
Een aardige anekdote is, dat Koningin Camilla van het Verenigd Koninkrijk via haar grootmoeder Sonia Rosemary Cubitt, Baroness Ashcombe, née Keppel of the Earls of Albemarle (1900-1986) een rechtstreekse nakomelinge is van Arnold Joost van Keppel.
Benieuwd naar het verhaal bij dit bureau in BinnensteBuiten? Kijk dan de online aflevering terug via deze link: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/vakwerk/video/maurice-restaureert-meubels-uit-eeuwenoude-collecties-en-kastelen