Blauw bloed in de VIVA: Van Panhuys, Schimmelpenninck en Alting van Geusau. In het blad VIVA dit keer drie interviews met jonge leden van de Nederlandse adel, die vertellen over de betekenis van het van adel zijn anno 2016. Aan het woord komen jonkvrouwe Marjolein van Panhuys, Zita gravin Schimmelpenninck en jonkvrouwe Sylvia Alting van Geusau. Filmmaker en actrice Marjolein van Panhuys verwoordt mooi het bekende ‘noblesse oblige’ als het trots zijn op je familie en daarom de goede naam willen voortzetten door minder snel uit de band te springen en bewustere keuzes te maken.
Enkele kleine correcties op het artikel: het verschil tussen hoge en lage adel kent de Nederlandse adel niet en adellijke vrouwen kunnen wel degelijk hun adellijke naam aan hun niet-adellijke kinderen (en zelfs partner!) geven, maar dan inderdaad wel zonder de titel of het predikaat (p. 38). Titels en predikaten zijn inderdaad wel met de familienaam verbonden en vererven alleen in de mannelijke lijn, alleen staat het predikaat jonkheer/jonkvrouwe altijd voor de voornaam, terwijl de titels altijd voor de achternaam staan (p.38). Nederland kent sinds de grondwetsherziening van 1848 geen standen meer, dus er is geen ‘adelstand’ meer, maar alleen adel (p. 40). De bewezen stamreeks van de Alting van Geusau’s gaat volgens het Nederland’s Adelsboek terug tot in de 15e eeuw, terwijl de familiewerkgroep op basis van eigen onderzoek andere conclusies trekt. De genoemde voorvader die ‘generaal was bij de VOC’ was de gouverneur-generaal mr. Willem Arnold Alting (1724-1800) (p. 42).
De interviews zijn geïllustreerd met fraaie foto’s, die gemaakt zijn op Groot Spriel in Putten, waar deze drie families overigens geen historische banden mee hebben, en voor wie deze verder geslaagde interviews wil lezen: VIVA ligt nu in de winkel en kost 3,25 euro.