Boek ‘Huis Landfort. Een buiten op de grens’: genomineerd voor de sKBL Ithakaprijs

Afb. 1. De voorkant van het boek over huis Landfort met rechts zicht op de unieke duiventoren.

Afgelopen zomer vond op vrijdag 9 juni op een zonovergoten dag op huis Landfort een feestelijke gebeurtenis plaats. Op deze dag werd op Landfort gevierd dat het huis en de tuinen in oude luister herrezen zijn en, zoals AiN al eerder schreef, op Landfort kunt u zien wat eens vanzelfsprekend was, maar nu bijna verdwenen is: de Nederlandse buitenplaatsencultuur in al haar glorie (zie voor een eerder bericht met foto’s hierover: Huis Landfort: de wedergeboorte van de Nederlandse buitenplaats – Adel in Nederland). 

Afb. 2. V.l.n.r. Drs. Coen baron Schimmelpenninck van der Oije overhandigde het eerste exemplaar van ‘Huis Landfort. Een buiten op de grens’ aan de Ridders van Gelre René Arendsen en Bas Steman.

Op deze bijzondere dag vond ook de boekpresentatie plaats van ‘Huis Landfort. Een buiten op de grens’. Drs. Coen baron Schimmelpenninck van Oije, voorzitter van de Ridderschap van Gelderland en één van de auteurs, bood het eerste exemplaar aan de Ridders van Gelre aan, René Arendsen en Bas Steman.

Het boek is door elf auteurs van naam geschreven, die ieder met hun eigen specialisme een facet uit de rijke geschiedenis van Landfort beschrijven. Zo zijn er onder meer hoofdstukken over de bouwgeschiedenis, de bewoners, de links met koloniaal kapitaal, Landfort in oorlogstijd en de tuinen. Een bijzonder hoofdstuk is het hoofdstuk met de herinneringen van Maria Luyken-Henke, de weduwe van de laatste Luyken, uit de familie die deze buitenplaats zo lang heeft bezeten. Het beschrijft de laatste, zware decennia, waarin het onvermijdelijke afscheid van geliefd familiebezit steeds dichterbij kwam.

Hieronder volgt een kort filmpje met de onthulling van een kunstwerk van kunstenaar Peter Korver in het fronton van het huis. Deze handeling vond plaats door John Berends, Commissaris van de Koning in Gelderland, en Ger en Sonja Vijfvinkel-Bruinenga, die de wedergeboorte van Landfort mogelijk maakten.

Dit rijk geïllustreerde boek is een aanrader voor velen, omdat het een schat aan informatie biedt over zoveel verschillende zaken met betrekking tot deze herboren buitenplaats. Op donderdag 19 oktober is het boek één van de acht genomineerde boeken voor de Ithakaprijs van de stichting Kastelen, Buitenplaatsen en Landgoederen – de belangrijkste prijs op dit gebied in Nederland.

Benieuwd geworden naar dit boek? Kijk dan voor meer informatie en bestelmogelijkheid op: https://www.kantoorverschoor.nl/huis-landfort/

Benieuwd naar de andere genomineerden voor de Ithakaprijs? Kijk dan op: https://www.skbl.nl/genomineerden-ithakaprijs-2023-bekend/

Afb. 3. Het oog in het fronton door kunstenaar Peter Korver is een speelse verwijzing naar de oogarts Johann Albert Luyken (1785-1867), die 200 jaar geleden Landfort aankocht. Tegelijk verwijst het ook naar echtpaar Vijvinkel-Bruinenga, die medische ooginstrumenten maakten en die de restauratie van Landfort mogelijk maakten.
Afb. 4. Fier wapperde de vlag op Landfort op deze historische dag in haar geschiedenis. Op de voorgrond het unieke, kleurrijke bloemperk voor het huis, dat ieder jaar een ander aanzicht zal gaan bieden.