Over kasteel Wisch in Terborg is tot voor kort nooit een uitgebreide publicatie verschenen, net als over Ulenpas en Schuilenburg, terwijl deze huizen en hun bewoners een zeer rijke geschiedenis kennen. Onlangs verscheen echter ‘Kasteel Wisch Terborg. Schuilenburg & Ulenpas’, dat geschreven is door Aggie Daniëls.
Zij heeft zich jarenlang in de geschiedenis van deze drie kastelen en hun bewoners uit de 19e eeuw t/m heden uit de adellijke families Van Nagell, Van Schuylenburch en Vegelin van Claerbergen verdiept en dit resulteerde in een kloek boekwerk met een schat aan informatie en heel veel illustraties.
Zij interviewde niet alleen de huidige bewoners maar ook personen die bv. als rentmeester, aannemer, kamermeisje of tuinman bij het kasteel betrokken waren. Hierdoor wist zij vele anekdotes te achterhalen, die nu voor het nageslacht vastgelegd zijn.
Na een kort overzicht van de heren van Wisch door de eeuwen heen, vangt haar boek eind 18e eeuw aan met drie generaties baronnen Van Nagell. In 1772 kocht de eerste baron Van Nagell het kasteel Wisch, dat bijna 80 jaar familiebezit zou blijven. In de derde generatie kwam er een einde aan het tijdperk Van Nagell, toen het noodlot toesloeg in de vorm van cholera en het echtpaar Van Nagell-De Bargeton 11 uur na elkaar overleed. Een ingewikkelde erfenisverdeling en grote veiling volgden.
Het kasteel werd gekocht door jonkvrouwe Johanna Philippina van Herzeele (1778-1858), douairière jonkheer mr. François Pierre Guillaume van Schuylenburch, en de huidige bewoonster is een rechtstreekse nakomelinge: jonkvrouwe Olga Mary Inez van Schuylenburch, vrouwe van Wisch, douairière jonkheer Louis Philippe Vegelin van Claerbergen. In het tijdperk Van Schuylenburch werden ook Ulenpas en Schuilenburg aangekocht en ook de geschiedenis hiervan is in het boek opgenomen. Schuilenburg ging aan het einde van de oorlog door oorlogsgeweld ten onder en gelukkig is ook hier de geschiedenis nu van vastgelegd.
Aggie Daniëls heeft zowel thematisch als chronologisch heel veel informatie weten te ordenen en zij schrijft uitgebreid over onder meer de restauraties, het beheer, de gebeurtenissen in de oorlog (waarbij de kasteelheer omkwam) en het park. Ook geeft zij veel achtergrondinformatie over aangehuwde families en plaatst de geschiedenis van de bewoners tegen de achtergrond van de gebeurtenissen in hun tijd. Met veel zorg en oog voor detail heeft zij vele wetenswaardigheden over de kasteelbewoners weten te achterhalen, waardoor de lezer soms bijna te dichtbij komt.
Benieuwd geworden naar het boek? Voor 29,95 euro + 4,15 euro verzendkosten kunt het boek bestellen bij de auteur via aggie.daniels@gmail.com.
Een filmpje over de boekpresentatie in kasteel Wisch gemaakt door Omroep Gelderland, waarin ook de auteur aan het woord komt: