Mr. Maarten baron van der Goes van Dirxland leefde in onrustige tijden. Hij werd geboren in een oude regentenfamilie, die het Nederland’s Adelsboek terug laat gaat tot in 1490, terwijl in een familieboek uit 1995 een hypothetische ridder in 1140 wordt opgevoerd als stamvader. Hij had aanvankelijk een traditionele regentencarrière en ging vervolgens in diplomatieke dienst. Met de komst van de Fransen in 1795 leek hieraan eerst een einde te komen, maar hij zette zijn carrière in dienst van de Bataafse Republiek en het Koninkrijk Holland voort en werd uiteindelijk minister van Buitenlandse Zaken.
Mr. Pim Waldeck, oud-grootmeester van het Huis van Koningin Beatrix, schreef deze biografie over het leven en werk van deze eerste Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken, die als leidraad in zijn werkzaamheden het voortbestaan van ons land op de kaart van Europa had. Dat zijn streven succesvol is gebleken, werd duidelijk na de Franse Tijd, toen Nederland als onafhankelijk land werd herboren.
Maarten van der Goes van Dirxland werd de stamvader van de baronale tak Dirxland van het geslacht Van der Goes, maar deze tak stierf in 1973 uit. In de vrouwelijke lijn leven nakomelingen van hem voort, waaronder binnen de Nederlandse adel de jonkheren Groeninx van Zoelen.
Het boek is zeer prettig leesbaar geschreven en biedt vanuit het perspectief van de hoofdpersoon een zeer boeiende kijk op de gebeurtenissen in hun tijd. Daarnaast heeft Pim Waldeck met het schrijven van dit boek een leemte gevuld in de geschiedschrijving van de Nederlandse buitenlandse politiek in een woelige periode.
Link naar meer informatie en bestelmogelijkheid: www.vantilt.nl/boeken/maarten-van-der-goes-van-dirxland-1751-1826/.