In 2008 schreven de zusjes Lietje barones van Hövell tot Westerflier (1949-2007) en Marie-Jeanne barones van Hövell tot Westerflier samen het boek ‘Zomers met Marieliesel’. Hierin beschreven zij hun familiegeschiedenis met behulp van brieven, geschreven in de jaren 1922 en 1931, door het Hongaarse meisje Marieliesel en haar vier Nederlandse ‘pleegbroers’ Van Hövell tot Westerflier. Marieliesel was een van de duizenden kinderen die na de Eerste Wereldoorlog met de kindertrein naar Nederland kwamen om aan te sterken. Zij zou jarenlang de zomermaanden bij de familie doorbrengen. Vanwege de grote historische betekenis van dit verhaal is dit boek nu in het Hongaars vertaald.
De boekpresentatie vond plaats in Hongarije in het Petöfi Literair Museum in Boedapest en werd ingeleid door dr. Orsolya Réthelyi, een wetenschapper die jarenlang onderzoek deed naar de Hongaarse kindertreinen. Zij noemde het boek zeer belangwekkend omdat het zoveel jaren bestrijkt en de diepe verbintenis laat zien tussen de twee families. Om deze reden was niet alleen de cultureel attaché van de Nederlandse ambassade aanwezig, maar ook maakte de Hongaarse televisie opnames (onderaan dit bericht zijn deze opnames terug te zien!).
Tijdens deze boekpresentatie vertelde co-auteur Marie-Jeanne van Hövell dat zij gedurende een jaar alle brieven in de computer had ingevoerd. Hiermee wilde zij de brieven toegankelijk maken voor haar familie en daarmee ook het leven van haar grootouders, die zij nooit gekend hebben. Zij noemde de brieven een waardevol ‘petit document humain’, een waardevolle menselijke geschiedenis, die in de essentie gaat over de band tussen twee families die niet verloren is gegaan, ondanks de stormen van de geschiedenis. Marie-Jeanne roemde aan het slot haar overleden zusje Lietje, die het boek met hart en ziel geschreven heeft. Door het noemen van haar, was zij er nu toch bij op deze bijzondere boekpresentatie.
Nadere informatie over ‘Zomers met Marieliesel’:
In het voorjaar van 2001 werd een postpakket uit Hongarije bezorgd bij Frans Joan baron van Hövell tot Westerflier en Wezeveld, een van de vier Nederlandse ‘pleegbroers’ van Marieliesel. Het pakket bevatte brieven, geschreven tussen 1922 en 1931 door Marieliesel en haar Nederlandse pleeggezin.
Aan de hand van de brieven schetsen de auteurs het leven van hun familie in de eerste decennia van de twintigste eeuw. Het boek biedt een uniek inkijkje in het wel en wee van een adellijke familie op het platteland.
Zomers met Marieliesel is een kleine geschiedenis over vader Ernest en moeder Miesje, hun vier zonen en hun geliefde pleegdochter. Terwijl het onheil dat de wereld te wachten staat al in de lucht hangt, wordt het leven op villa Casa Cara, jachthuis Ossenbroek en kasteel Joppe gevierd als in een ouderwets kinderboek – totdat ook daar het noodlot toeslaat.
Link naar bestelmogelijkheid van ‘Zomers met Marieliesel’ in het Nederlands: https://www.bol.com/nl/nl/p/zomers-met-marieliesel/1001004004734851/
Hieronder kunt u het vraaggesprek terugzien (vanaf ca. 45 min. in het Nederlands!)