Afgelopen donderdag werd op het kasteel van Geldrop het boek “Kasteel Geldrop. Een edel verleden” aangeboden aan Henk baron van Tuyll van Serooskerken, de laatste in leven zijnde adellijke bewoner van het huis. De drie auteurs, Saskia Minjon, Eugene Franken en Bart Klomp, spraken allen de ruim 80 genodigden toe. Dit waren voornamelijk diegenen die hun medewerking hadden verleend aan de totstandkoming van het boek.
Het boek, dat vanaf 2 december verkrijgbaar is in de boekhandel, zou aanvankelijk aangeboden worden aan zowel de baron als de bisschop van ’s-Hertogenbosch, Gerard de Korte. Helaas was hij verhinderd omdat hij samen met koningin Maxima het Jheronimus Academy of Data Science moest openen. De bisschop was uitgenodigd omdat zijn verre voorganger, bisschop Ophovius, lange tijd op Kasteel Geldrop resideerde. Den Bosch was namelijk in 1629 door Frederik Hendrik veroverd op de Spanjaarden waardoor alle katholieke geestelijken moesten uitwijken naar het zuiden. Zo belandde hij op Kasteel Geldrop, waar zijn vriend Amandus van Horne net een nieuwe vleugel had aangebouwd (dit gedeelte bestaat nog steeds met de muurankers 1616).
Het boek “Kasteel Geldrop. Een edel verleden” bestaat uit drie delen. Het eerste deel is geschreven door historica Saskia Minjon, conservator op Paleis ’t Loo. Zij beschrijft de periode 1340-1828; een lange periode waar wat minder over bekend is. Eugene Franken, secretaris van Stichting Kasteel Geldrop, schrijft over de periode dat Hubertus Paulus Hoevenaar het kasteel erfde van zijn tante en er een zogenaamd suikerkasteel van maakte. Deze markante industrieel maakte fortuin in voormalig Nederlands Indië door het exploiteren van suikerfabrieken. Met het verdiende geld liet hij onder andere Kasteel Geldrop grondig verbouwen, precies zo als het er vandaag de dag nog uitziet. Zonder hem had het kasteel waarschijnlijk niet bestaan. Ook het park liet hij aanleggen in Engelse landschapsstijl. De periode die Eugene beschrijft loopt tot 1905, het jaar dat zijn echtgenote Anna Marciane Hoevenaar-Holmberg de Beckfelt overlijdt. Het derde deel is geschreven door Bart Klomp, beheerder van het kasteel. Hij ontving in de afgelopen 14 jaar erg veel informatie van bezoekers en ook van oud-bewoners en -personeelsleden. Deze personen heeft hij geïnterviewd en in een verhaalvorm gegoten. Enkele personen zijn de zonen van de barones, Henk, Max en Carel, de kinderen van rentmeester Lok, de kinderen van Arie en Teuntje van Wijgerden, maar ook ambtenaar Ad van Asten, oud-voorzitters Cees Kooij en Toon van Engelen en juffrouw Appelboom. Bijna al de geïnterviewden waren op de presentatie aanwezig. Als dank voor hun hulp kreeg men een exemplaar uit handen van Wouter en Kiki, de kinderen van de beheerder.
Het 156 pagina’s tellend boek, met onder meer prachtige foto’s van tuinman John Schoolmeesters, is verkrijgbaar in Geldrop bij boekhandel Van Grinsven (ook dependance Eindhoven), Primera Coevering, Bruna Mierlo en Lektura Heeze. Op Kasteel Geldrop is het boek te koop op zondagen tussen 14.00 en 17.00 uur. De prijs is € 24,95. Kijk voor meer info op www.kasteelgeldrop.nl.