Boekpresentatie op Huis te Brecklenkamp: ‘Zeewezens van glas. De verdwenen ramen van het Huis te Brecklenkamp’

Afb. 1. Matthijs Wanrooij (rechts), auteur van het boek en eigenaar van Huis te Brecklenkamp, geeft de eerste exemplaren van het boek aan (v.l.n.r.) Sander Brouwer (eindredactie), Rob Bloemendal (conservator van stichting Twickel), jonkheer Arnold Gevers (voor zijn onderzoek samen met Albert Mensema naar de heraldiek en de stifsjuffers) en Betty Bulthuis (die de ramen restaureerde). Alle foto’s en informatie zijn met hartelijke dank aan de Stichting Nedersaksische Uitgeverij.
Afb. 2. De voorkant van het boek met een fragment van één van de buitengewoon fraaie glas in lood ramen.

Afgelopen vrijdag vond op Huis te Brecklenkamp in Twente de boekpresentatie plaats van het boek ‘Zeewezens van glas. De verdwenen ramen van het Huis te Brecklenkamp’, dat geschreven werd door Matthijs Wanrooij. Hij is de eigenaar van het huis en heeft zich samen met zijn echtgenote Gerrie Wanrooij-de Gelder ingespannen om huis en tuinen in oude luister te herstellen.

Op het huis bevonden zich ooit eeuwenoude glas in lood ramen. Ze werden in 1638 aan het Huis geschonken door stiftsjuffers van het klooster Wietmarschen in de graafschap Bentheim en bevatten de wapens van de volgende adellijke stifsjuffers: Aleida van Twickelo, Anna Maria Grubbe, Walburgh van Münster en Anna Elisabet van Althaus.

Afb. 3. Matthijs Wanrooij, auteur van het boek, signeert zijn boek.

De ramen werden in 1882 voor een tentoonstelling uit het Huis verwijderd, en raakten nadien spoorloos. Tot ze 135 jaar later opdoken in twee kisten op de zolder van Twickel. Onderzoek wees uit dat het ging om glaskunst van het hoogste niveau. Na een restauratieproject van jaren zijn de ramen weer compleet en op hun oude plek teruggeplaatst.

Matthijs Wanrooij heeft nu een boek uitgegeven over deze vier 17e-eeuwse glas in loodramen van Stifsjuffers die in de tachtigjarige oorlog op Huis Breckelenkamp verbleven.

Afb. 4. Jonkheer Arnold Gevers aan het woord over de stifsjuffers, waarvan de wapens op de ramen zijn afgebeeld.

De Fürst zu Bentheim beschrijft dit in het Voorwoord als volgt:
“De ramen werden in 1638 door de dames van het klooster Wietmarschen aan het Huis geschonken als dank voor de bescherming die Everhard Bentinck van Breckelenkamp hen gaf tijdens de plundering van Wietmarschen door de Zweden. De ramen getuigen dus niet alleen van meesterlijk vakmanschap, maar ook van diepe dankbaarheid en waardering. Na een tentoonstelling in Zwolle verdwenen de ramen op mysterieuze wijze en doken pas 135 jaar later weer op. Deze raadselachtige geschiedenis voegt nog een boeiende dimensie toe aan de toch al rijke historie van deze kunstwerken.”

Matthijs Wanrooij heeft zich sindsdien hard ingespannen deze unieke ramen te laten terugkeren vanaf Twickel naar Breckelenkamp en deze te laten restaureren door glazenier Betty Bulthuis. De eerste drie werden in 2021 herplaatst, de laatste enkele weken geleden.

Het boek ‘Zeewezens van glas’ werd afgelopen vrijdag op het Huis Breckelenkamp  gepresenteerd. Het is te bestellen via deze link: https://nedersaksische-uitgeverij.nl/zeewezens-van-glas-2/

Benieuwd naar Huis Brecklenkamp? Kijk dan op https://breckelenkamp.nl

Afb. 5. Unieke ramen van zeldzaam hoog niveau op Huis te Brecklenkamp. Links met het wapen van Anna Elisabet van Althaus en rechts van Aleida van Twickelo.
Afb. 6. Herfstbeelden op Huis te Brecklenkamp.
Afb. 7. Het torentje op het voorplein.
Afb. 8. Huis te Brecklenkamp – een edelmanswoning die dankzij het echtpaar Wanrooij-De Gelder zijn oude luister heeft herkregen.