CultuurZIEN 27 juli: stadswandeling Adel in Kampen

Afb. In dit grote huis, met zeer fraaie Gelderse trapgevels met kenmerkende golvende lijnen, woonden in het verleden adellijke geslachten als Thoe Boecop en Van Twickelo. De bewoners bleven na de Reformatie katholiek en boden de Paters Franciscanen in hun huis de mogelijkheid om hier te wonen en de mis te lezen. Op deze wijze ontstond hier een huiskerk. In de 18e eeuw werden deze paters eigenaar van dit pand en het staat nog steeds bekend als Paterskerk.

Onder de titel ”doorzomeren met cultuurZIEN” organiseert cultuurZIEN tijdens de zomervakantie vier stadswandelingen door Kampen.  Iedere wandeling vindt in de avond plaats, duurt ca 1,5 uur en de deelnamekosten bedragen € 10, – p.p.p.w.

De stadswandeling op 27 juli heeft als thema ”Adel in Kampen, tussen Vispoort en Bovenkerk”. Kampen was in de 19e eeuw een aantrekkelijke stad om in te wonen voor de bovenlaag van de bevolking. De gemeentepolitiek was in de eerste helft van de eeuw ook gericht op het aantrekken van families uit deze groep. Gezien het grote aantal adellijke families in de stad, was men daar behoorlijk succesvol in. Daaronder bevonden zich zeer oude adellijke geslachten, zoals de freules Sickinghe en de graaf Van Rechteren Limpurg. Tussen 1843 en 1866 was  jonkheer Wttewael van Stoetwegen burgemeester van Kampen. Aan de Oudestraat woonden de freules Van Dörnberg Heiden en hun buurman was jonkheer Ortt. Wethouder Johannes Jacobus van Ingen stamde uit een Kamper geslacht, waarvan één tak geadeld zou worden. Na instelling van het koninkrijk werden sommige personen geadeld, vanwege hun militaire verdiensten, zoals de officiersfamilie Van Spengler aan de Burgwal. Zij hadden zich op het slagveld onderscheiden in de strijd tegen de Fransen en patriotten.

De stadswandeling over ”Adel in Kampen”  start op 27 juli om 19.30 uur op het Visplein. Vooraf opgeven voor deelname kan via kunst@cultuurzien.nl of bel (038)331 10 24.