Maandag 29 april is in Duitsland het proces begonnen tegen de groep Reichsbürger/Rijksburger, die een staatsgreep in Duitsland voor ogen hadden. Heinrich XIII Prinz Reuss (1951) werd gezien als mogelijk regent na het slagen van de staatsgreep. Hieronder volgt nogmaals het artikel dat wij op 8 december 2022 op onze website plaatsten na de arrestatie van Prins Reuss en de andere Rijksburger.
Deze week (december 2022 – red.) werd bekend dat er in Duitsland vijfentwintig personen zijn opgepakt, die actief zijn in het Reichsbürger-Milieu. Dit wordt gezien als een terroristische vereniging die via een staatsgreep de val van het politieke systeem in Duitsland zou willen bewerkstelligen met als doel een staat naar het voorbeeld van het Duitse Rijk van 1871. In dat jaar werd Duitsland een keizerrijk onder leiding van de Koning van Pruisen. Deze werd door de Duitse vorsten in de Spiegelzaal van het paleis van Versailles uitgeroepen tot Keizer Wilhelm I. Onder deze Duitse Vorsten bevonden zich ook de regerende Vorsten van de Vorstendommen Reuss: Heinrich XXII Fürst Reuss zu Greiz en Heinrich XIV Fürst zu Reuss zu Schleiz.
Eén van de gearresteerde personen gisteren stamt uit een zijtak van deze familie, die voor 1918 niet-regerend was: Heinrich XIII Prinz Reuss (1951). Hoewel er naast hem nog twee adellijke namen onder de gearresteerden genoemd worden (Rüdiger von P. en Marco von H.) kreeg de prins alle aandacht met zijn volledige naam, omdat hij na de staatsgreep als mogelijk regent werd gezien, maar zeker ook vanwege zijn afkomst uit een voormalig regerende familie. Het deed Alexander Fürst zu Schaumburg-Lippe, die de Chef de Famille is van de tot in 1918 regerende familie Schaumburg-Lippe, op Twitter opmerken: “Er zijn overal idioten en warhoofden. Sommigen zijn gewoon beter verzorgd dan anderen.”
Eerder dit jaar distantieerde Fürst Heinrich XIV Reuss, de Chef de Famille van de familie Reuss, zich al van dit zwarte schaap in zijn familie en zijn ideeën. Een spreker namens de familie verklaarde dat deze verre verwant een ‘gedeeltelijk verwarde’ oude man is, die ‘complottheorieën en misvattingen’ aanhing. Prins Heinrich XIII Reuss heeft overigens al veertien jaar geleden op eigen wens de familievereniging verlaten en persoonlijk contact is er sinds lange tijd niet meer.
Verwantschap met de Oranjes – breed uitgemeten & vergezocht
In de media werd uitgebreid aandacht besteed aan de familiebanden met de Oranjes. Feit is dat de moeder van Prins Reus een volle nicht is van Koningin Juliana: Woizlawa-Feodora Prinses Reuss née Hertogin van Mecklenburg-Strelitz (1918-2019). Dit maakt dat Koning Willem-Alexander en Prins Heinrich XIII Reuss achterachterneef van elkaar zijn. Woizlawa-Feodora was zelfs bruidsmeisje bij het huwelijk van Juliana met Prins Bernhard.
Verbroken contact mede vanwege gefusilleerde jonkheer Röell
Feit is echter ook dat de Oranjes alle banden met Hertog Adolf Friedrich van Mecklenburg-Schwerin, de vader van Woizlawa-Feodora, verbroken hadden vanwege zijn nazi-sympathieën. Toen de intendant van Paleis Soestdijk en persoonlijke vriend, secretaris en adjudant van Prins Bernhard jonkheer ir. Willem Gerard Röell (1905-1942) tijdens de Tweede Wereldoorlog door de bezettende macht werd opgepakt, probeerde Prins Bernhard via zijn moeder Prinses Armgard om Hertog Adolf Friedrich te laten bemiddelen bij de invloedrijke Rijksminister van Luchtvaart Hermann Göring, met wie Adolf Friedrich bevriend was. Adolf Friedrich weigerde dit en jonkheer Röell werd gefusilleerd. Toen Hertog Adolf Friedrich na de oorlog een beroep op Prins Bernhard deed, weigerde deze categorisch. Ook toen Bernhard met zijn dochter Beatrix later Hertog Adolf Friedrich bij een dressuurwedstrijd troffen, vermeden zij ook hier ieder contact met hem. In de laatste jaren van haar leven is Woizlawa-Feodora nog enkele keren in Friesland te gast geweest bij gelegenheden. Hierbij ontmoette zij zelfs een keer bij toeval prof.mr. Pieter van Vollenhoven, maar nimmer leidde dit tot hernieuwd contact met de Oranjes.
De familie Reuss & Nederland
De familie Reuss is een wijdvertakte familie met meerdere banden met Nederland: in 1971 huwde Brigitte Barbara Renée barones van Tuyll van Serooskerken in Utrecht Dr. Heinrich VII Prinz Reuss. Haar grootmoeder van moederszijde was overigens ook een Prinses Reuss.
in 1964 huwde Odylia Gräfin zu Castell-Castell in Utrecht Heinrich III Prins Reuss (1919-1993). Haar moeder was de Nederlandse Luitgardis gravin van Rechteren Limpurg (1908-1989), vrouwe van Beverweerd en Odijk, en Prinses Odylia is thans eigenaresse van landgoed Beverweerd.
In 1922 huwde Hermine Prinses Reuss zu Greiz (1887-1947), douairière Johann Georg Prins von Schönach-Carolath, in Doorn Keizer Wilhelm II en woonde vele jaren op Huis Doorn.
In 1792 huwde Auguste Amalia Leopoldine des H.R. Rijksfreiin von Riedesel zu Eisenbach (1771-1805) in Valkenburg Heinrich XLIV Prins Reuss (1753-1832). Haar neef werd in 1816 benoemd in de Ridderschap van Limburg en kreeg in 1819 erkenning van de titel baron. Deze Heinrich XLIV Prins Reuss is een rechtstreeks voorvader van Heinrich XIII Prins Reuss. Zijn hier genoemde echtgenote echter niet; zij was de tweede echtgenote en is aldus een stief-voormoeder.
Reuss & popgroep ABBA
Traditiegetrouw plaats AiN op nieuwjaarsdag altijd het volgende verhaal op haar website. Zie: https://www.adelinnederland.nl/freule-huyssen-van-kattendijke-en-happy-new-year-van-abba/