Op Palmzondag vond in het Heiligen Beelden Museum in Kranenburg nabij Vorden de opening plaats van de tentoonstelling ‘Mysterieuze Kruisweg’ van de huisfotograaf van de stichting Adel in Nederland: Hans Hampsink. Het museum is gevestigd in de H. Antonius van Paduakerk, die in de jaren 1856-1867 gebouwd werd dankzij Josepha Joanna Arnolda Eleonora Charlotta Sophia barones van Dorth tot Medler (1800-1886). Het is de oudst bewaard gebleven kerk van de bekende architect Pierre Cuypers en het is één van zijn vroegste meesterwerken in de neo-gothiek.
Op de linker foto: de freules Josepha en Judith van Dorth tot Medler met hun broer baron Theodoor knielend afgebeeld in een gebrandschilderd raam achter het hoogaltaar. Rechts: de familiewapens Van Voorst tot Voorst (links) en Van Hövell tot Westerflier (rechts) onder de orgelgalerij, waarvan leden ook bijdroegen aan de bouw en voltooiingvan de kerk .
In het gebrandschilderde raam achter het hoogaltaar staat freule Josepha geknield afgebeeld, samen met haar broer Theodorus Joseph baron van Dorth tot Medler (1808-1863), die haar bijstond in de bouw, en haar zusje Judith Maria Ignatia Oliviera barones van Dorth tot Medler (1807-1853). Ook in het kerkportaal herinnert een gedenksteen aan haar en aan de consacratie in 1867 door Monseigneur Schaepman, Aartsbisschop van Utrecht. In 2009 werd de kerk verkocht aan de stichting Oude Gelderse Kerken en deze verhuurt de kerk aan het Heiligen Beelden Museum.
Freule Josepha zorgde ook voor de middelen voor de bouw van een school en kort voor haar overlijden schonk zij geld voor de bouw van een kerk in Lochem. Op de begraafplaats tegenover de kerk, waar ook de door Cuypers ontworpen familiegrafkapel Van Dorth tot Medler staat, zijn vele leden van de familie Van Dorth tot Medler bijgezet, waaronder ook freule Josepha. Daarnaast vonden ook telgen uit (aanverwante) adellijke families als Von Mengden, Van Grotenhuis en Bosch van Drakestein hier hun laatste rustplaats.
Op de linker foto: Ton Rutting, voorzitter van de stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg, heet de aanwezigen welkom en leidt de lezing in. Rechts: Hans Hampsink aan het woord over de Semana Santa.
Na een welkomstwoord door de voorzitter van de stichting Vrienden van de Kerk op de Kranenburg Ton Rutting gaf Hans Hampsink een lezing, waarin hij op boeiende wijze de vele aanwezigen meenam in zijn verhaal over de voorgeschiedenis van de Semana Santa (Goede Week), de week tussen Palmzondag en Pasen in Andalusië. Een verhaal in woord en beeld naar de diep gewortelde tradities besloten in het Spaans DNA.
Aansluitend vond de presentatie plaats van zijn boek ‘Mysterieuze Kruisweg. Een Zoektocht naar Spaans DNA verbeeld’, het eerste Nederlandse fotoboek over de Semana Santa. In 14 hoofdstukken (een verwijzing naar de 14 stadiën van de kruisweg) vertelt hij hierin het verhaal van de Semana Santa, dat rijk geïllustreerd is door een kleine neerslag van de duizenden foto’s die hij hiervan gemaakt heeft. De foto’s brengen de verschillende facetten in beeld, waarbij onderwerpen als ‘De Ku Klux Klan revisted?’, ‘Bekeerlingen en Boetelingen’ en ‘Garanties voor de toekomst’ voorbij komen. Het boek is te bestellen via uw plaatselijke boekhandel ISBN 978-9490548-42-1 en kost 34,95 euro.
Tijdens de lezing werd de tegenstelling tussen het genieten nu, dat tegenwoordig veelal de boventoon lijkt te voeren, en het lijden tijdens de Goede Week, op aansprekende wijze duidelijk gemaakt.