Gisteravond vond in het Rijksmuseum in Amsterdam, in aanwezigheid van velen uit het rode en blauwe boekje, de 5e lezing van de Daniël Marot Stichting plaats, waarbij de Hertog van Devonshire de bomvolle zaal meenam in zijn verhaal over het ontstaan en groei van de verzamelingen op Chatsworth. Met veel anekdotes wist hij de aanwezigen te boeien en met zijn typische Engelse gevoel voor understatement kreeg hij de lachers veelvuldig op zijn hand.
Over de 1st Duke (“We number them, another American trick”), zei hij ondermeer dat deze ‘The Bling Theme’ hanteerde en de verzamelingen verrijkt had met nogal opvallende stukken. Hij bracht op de gevel het motto CAVENDO TUTUS aan, dat in recente jaren opnieuw verguld werd en waarover de monumentencommissie zei: “It’s very vulgar, but it is historical correct.”
Chatsworth is het geheel van generaties achtereen verzamelen, waarbij iedere generatie naar de smaak en mode van de tijd iets toevoegde. Hijzelf koopt met zijn echtgenote veel moderne kunst en dit levert met het historische interieur mooie contrasten op, maar ook kritiek, waarop hij reageert met: “Everything was new once.”
Na de Tweede Wereldoorlog was Chatsworth de trendsetter in de ‘Country House Industry’ en wist dit uit te bouwen tot een succesvol concept. Ook in de huidige generaties blijft Chatsworth vernieuwend en spraakmakend en weet steeds nieuwe bezoekers aan te blijven trekken. Over zijn voorouderlijk bezit sinds 1549 zei de Hertog tot slot: “I am incredible proud.”
In het oktobernummer van het digitale magazine voor de donateurs van AiN volgt een uitgebreid verslag van deze lezing vol kleurrijke anekdotes en met uitgebreid beeldmateriaal.
Bent u benieuwd naar dit magazine en wilt u 6 keer per jaar dit digitale magazine van AiN in uw mailbox ontvangen? Word dan nu donateur!
De Stichting Adel in Nederland heeft als doel het digitaal aanbieden van informatie over adel in Nederland in de ruimste zin. Voor € 17,50 per jaar kunt u donateur worden, ontvangt u zes keer per jaar het digitale magazine en steunt u ons in onze werkzaamheden. AiN heeft de culturele ANBI-status en daardoor kunt u als donateur bij de opgave voor de inkomstenbelasting giftenaftrek krijgen. Meer weten en opgeven als donateur? Stuur dan een mail naar nieuwsbrief@adelinnederland.nl.