
Op maandag 24 mrt. start er bij het Veilinghuis De Eland & De Zon in Amsterdam een live veiling met een breed aanbod van Europese en Aziatische curiosa, moderne en hedendaagse kunst, schilderijen, juwelen zilver, enz., met onder meer een portret van mogelijk Carel Martens en porseleinen wapenborden. Lees het verhaal hierbij hieronder en kijk voor wat er verder geveild wordt in de online catalogus van Veilinghuis De Eland & De Zon op: deeland.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog#
Kavel 1037 betreft een portret door Hendrik van Limborch (1681-1759) van mogelijk Carel Martens. Carel Martens (1664-1736) was de oudste zoon van mr. Jacob Martens (1636-1693) en Aletta Pater (1641-1725). Zijn vader was advocaat bij het Hof van Utrecht was, raad en Schepen van Utrecht en gecommitteerde in de provinciale rekenkamer van Utrecht was. Jacob was de eerste van zijn familie die ging deel uitmaken van de Utrechtse regentenfamilies en zijn nakomelingen zouden hier eeuwenlang deel van blijven uitmaken. In 1829 werden meerdere nakomelingen in de Nederlandse adel verheven met het predikaat jonkheer/jonkvrouwe, maar in 1972 stierf de familie uit. De familie noemde zich naar hun heerlijkheid Sevenhoven meestal Martens van Sevenhoven, maar deze naam werd nooit officieel vastgelegd.
Carel Martens was deken en kanunnik van het kapittel van Sint Jan in Utrecht en daarnaast heemraad van de Lekdijk Bovendams. Hij was ongehuwd en na zijn overlijden was zijn oudste broer zijn erfgenaam, maar wel legateerde hij aan de drie kinderen van zijn jongste broer ieder 10.000 gulden.
Van Carel Martens bestaat een portret in de collectie van het Centraal Museum in Utrecht, dat ook door Hendrik van Limborch heschilderd werd. Het werd, met vele andere familieportretten en -bezittingen door de laatste nakomelingen aan het museum gelegateerd. Op basis van gelijkenis wordt van het portret in deze veiling vermoed dat het ook Carel Martens betreft.
Het portret betreft kavel 1037, is gesigneerd en gedateerd 1702 rechtsmidden. Het is een olieverf op paneel en meet 48 x 37.5 cm. Het wordt getaxeerd op 1000-2000 euro. Veilingopbrengst: 950 euro.
Kavel 3040 en 3041 betreffen twee porseleinen schotels. Kavel 3040 is een porselein schotel met centraal decor van vogel op rots, randdecoratie met bloeiende heesters, cartouches met bloemen in vaas met het Pelgrom familiewapen. Het maakte ooit deel uit van een servies dat op bestelling voor Jacob Pelgrom gemaakt werd. Het wordt getaxeerd op 2500-3000 euro. Veilingopbrengst: 1500 euro.
Kavel 3041 is een porselein schotel met centraal een decor van vogel op rots, een randdecoratie met bloeiende heesters, cartouches met bloemen in vaas en met het Pelgrom familiewapen. Het maakte ooit deel uit van een servies dat op bestelling voor Jacob Pelgrom gemaakt werd. Het wordt getaxeerd op 2000-2500 euro. Veilingopbrengst: 1700 euro.
Jacob Pelgrom was een koopman die opklom tot directeur-generaal van Bengalen (India). Pelgrom arriveerde in 1688 in Batavia aan boord van de “Langwijk” van de Amsterdamse VOC-Kamer. Zijn carrière bij de VOC speelde zich voornamelijk af in Bengalen, waar hij in 1701 de eerste directeur werd van de Bengaalse handelspost in Cassimbazar, van 1708 tot aan zijn dood in 1713 woonde hij in Batavia. Een schatrijke kleindochter, Sybilla Volkera Sadelijn (1699-1781), huwde Jan Albert Sichterman (1692-1764), die eveneens carrière maakte bij de VOC en een groot vermogen verdiende. Bij zijn terugkeer naar Nederland, zo gaat het verhaal, waren er twee schepen nodig om al zijn bezittingen en kunstschatten mee te kunnen nemen. Hij bouwde voordien het grootste woonhuis van Groningen, dat zó groot was, dat het na zijn overlijden in twee panden moest worden gesplitst. Hij verkreeg vanwege zijn rijkdom de bijnaam ‘de Koning van Groningen’. Nakomelingen van hem huwden met telgen uit bekende Groninger geslachten als Alberda van Nijenstein, Van Iddekinge en Gockinga.
Benieuwd naar wat er verder op deze veiling geveild wordt? Kijk dan in de online catalogus op deeland.cloudcatalogus.nl/Home/Catalog#