Afb. 1. Oud-grootmeesteres van Z.M. de Koning mevrouw mr. M.L.A. van Loon née Labouchere (rechts) en mevrouw R.V.M. Ruding née Hekking, de echtgenote van oud-minister van Financiën dr. H.O.C.R. Ruding, voor de japon van Louisa Catharina Antoinetta van Loon née Borski (1832-1893)
Gisteravond vond in Museum Van Loon in Amsterdam de opening plaats van deze zeer aansprekende tentoonstelling van bijzondere kledingstukken met een bijbehorend verhaal uit de familie van de jonkheren Van Loon. Opnieuw is Van Loon er in geslaagd een verrassende tentoonstelling te organiseren die versterkt wordt door de historische context van het huis en zijn bewoners. Tijdens haar openingstoespraak zei Cecile Narinx, journaliste en hoofdredactrice Harper’s Bazaar, hierover: “De kleding brengt de bewoners tot leven.”
Afb. 2. De toespraak van journaliste en hoofdredactrice van Harper’s Bazaar Cecile Narinx
Op de tentoonstelling leidde mevrouw mr. M.L.A. van Loon née Labouchere, de oud-grootmeesteres van Z.M. de Koning, mevrouw R.V.M. Ruding née Hekking rond, die de echtgenote is van oud-minister van Financiën dr. H.O.C.R. Ruding. Ook gaf zij aan de bekende advocaat mr. O. Hammerstein een uitgebreide toelichting op haar japon door Frans Molenaar, die zij droeg bij de Inhuldiging in 2013 en waarvoor zij de stof van jacquard geweven zijde zelf kocht bij de Kniphal, een Amsterdams stoffenmagazijn. Deze japon is zeer fraai tentoongesteld met daarop haar Groot Erekruis van de Huisorde van Oranje met op de achtergrond haar fenomenale fotoportret door Erwin Olaf.
Afb. 3. De japon die mevrouw mr. M.L.A. van Loon née Labouchere droeg als grootmeesteres van Z.M. de Koning tijdens de Inhuldiging in 2013
AiN zag en sprak deze avond vele telgen uit adellijke geslachten met bekende namen als Van Asbeck, Beelaerts van Blokland, Von Bönninghausen, Van Doorn, Alting von Geusau, De Savornin Lohman en De Ranitz. Ook jonkvrouwe Philippa van Loon was aanwezig. Zij is voorzitter van de Stichting Van Loon en poseerde bereidwillig voor AiN bij de oudste japon: een japon van haar betovergrootmoeder Louisa Catharina Antoinetta van Loon née Borski (1832-1893). Het bijzondere van deze japon, vermoedelijk van het befaamde Maison Worth, is dat deze naast het portret staat opgesteld, waarop Louisa van Loon née Borski deze japon ook draagt.
Afb. 4. Jonkvrouwe Philippa van Loon voor een japon van haar betovergrootmoeder Louisa Catharina Antoinetta van Loon née Borski (1832-1893).
De tentoongestelde kleding geeft een mooi tijdsbeeld weer van de smaak en representatie van een vooraanstaand internationaal georiënteerd adellijk geslacht in ruim een eeuw tijd: van de kleurrijke kostuums van de Ridderschap tot de tijdloze schoonheid van een baljurk naar het ontwerp van Maison Dior, die Yvonne Hermance den Beer Poortugael née jonkvrouwe van Loon in 1958 droeg, of een smoking in Paisley-achtig motief van prof. jonkheer mr. Maurits Nanning van Loon. In combinatie met de portretten, de foto’s en het bij deze tentoonstelling verschenen boek Mode bij Van Loon is deze tentoonstelling een absolute aanrader!
Link naar de webpagina van Museum Van Loon met bezoekersinformatie : www.museumvanloon.nl
Afb. 5. V.l.n.r. Cecile Narinx, journaliste en hoofdredactrice Harper’s Bazaar, drs. Tonko Grever, directeur Museum Van Loon, en drs. Trudie Rosa de Carvalho, conservator kostuum & textiel Paleis Het Loo
Afb. 6 t/m 8. V.l.n.r. de baljurk van Yvonne Hermance den Beer Poortugael née jonkvrouwe van Loon, de rode rokjas van het Ridderschapskostuum van jonkheer Louis Antoine van Loon (1862-1953) en een japon van Yves Saint Laurent Rive Gauche voor Ghislaine Jeanne Marie van Loon née de Vallois (1923-1988) met op de achtergrond haar portret
Afb. 9. Drs. Tonko Grever, directeur Museum Van Loon, overhandigt het eerste exemplaar van het boek ‘Mode bij Van Loon’
Afb. 10. Emiel Blomme en Clemens van Steijn, organisatoren van het Tulpenbal op 19 maart 2016: www.tulipsball.com