Museum Van Loon: 100 jaar

Afb. 1. Een rijkgedekte tafel in de eetkamer van Museum Van Loon ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Dineren aan de gracht’ in 2018.

Museum Van Loon bestaat op 22 september 2023 precies vijftig jaar! En dat wordt gevierd met de opening van een nieuwe tentoonstelling: Eufraat, erfgoed, eeuwigheid. Prof. jonkheer mr. Maurits Nanning van Loon (1923-2006) richtte op 21 september 1960 – op zijn verjaardag – Stichting Van Loon op. In 1973 opende Museum Van Loon zijn deuren en sindsdien hebben vele bezoekers hier in dit Amsterdamse stadspaleis de historische nalatenschap van deze belangrijke Amsterdamse regentenfamilie kunnen bewonderen, zoals portretten, meubelen, zilver, porselein, enz. Ieder jaar weer biedt Museum Van Loon daarnaast interessante tentoonstellingen, die steeds weer uitnodigen tot een bezoek aan het museum.

Afb. 2. Een tentoonstelling als eerbetoon aan de stichter van Museum Van Loon: prof. jonkheer mr. Maurits Nanning van Loon (1923-2006)

Al vijftig jaar bewaart en beschermt Museum Van Loon waardevol cultureel erfgoed voor de eeuwigheid. Sinds 1973 zijn de deuren van het historisch huis aan de gracht open voor publiek en kunnen bezoekers aan de hand van een bijzondere familiecollectie het verhaal ontdekken van een zeventiende-eeuws grachtenhuis en van de mensen die daar woonden en werkten. Bovendien presenteert het museum vernieuwende tentoonstellingen door de blik naar buiten te richten en de verbinding te zoeken tussen het huis, haar bewoners en de rest van de wereld. In ‘Eufraat, erfgoed, eeuwigheid’ staat de relatie tussen museumoprichter Maurits van Loon en Syrisch erfgoed centraal.

Maurits van Loon vormde vanuit zijn passie voor erfgoed het familiehuis aan de Keizersgracht om tot een museum, dat in 1973 als Museum Van Loon de deuren opende. Als professor in de archeologie reisde hij in die tijd daarnaast veelvuldig naar Syrië. Zijn reizen brachten hem naar de oevers van de Eufraat, waar hij onderzoek deed naar de sporen van een 5.000 jaar oude cultuur. De tentoonstelling Eufraat, erfgoed, eeuwigheid onderzoekt de waarde en betekenis van dat erfgoed, toen en nu, hier en in Syrië en voor de Syriërs die zich over de wereld hebben verspreid.

Afb. 3. De Blauwe Salon in Museum Van Loon met aan de muur de portretten van het echtpaar Van Loon-Egidius.

Gijs Schunselaar, directeur Museum Van Loon: ‘Ik ben trots op waar we als museum na 50 jaar staan: dat we door onze unieke erfgoedplek te koesteren en te delen met de samenleving, de verbinding aan kunnen gaan. Eufraat, erfgoed, eeuwigheid is een nieuw voorbeeld van verwevenheid van verschillende leefwerelden, tijden en perspectieven. Van mens zijn.’

Door de samenwerking met Syrian Eyes of the World komen in de tentoonstelling de verhalen aan bod van Syriërs die hun thuisland verlieten en zich elders vestigden. Wat betekent het Syrische erfgoed voor hen?

Youssef Shoufan, mede-oprichter Syrian Eyes of the World: ‘We verbonden foto’s, objecten en ideeën met elkaar, die op het eerste gezicht ver uit elkaar lijken te liggen, maar die toch met elkaar te maken hebben. In de tentoonstelling zien we objecten en mensen die ooit in Syrië waren, maar die nu hier te zien zijn. Ze vertellen verhalen over erfgoed. Erfgoed dat ons kan inspireren, dat ons dingen kan laten begrijpen en dat ons gegrond kan houden in een chaotische wereld.’

De tentoonstelling Eufraat, erfgoed, eeuwigheid is te zien van 22 september 2023 – de geboortedag van Maurits van Loon én van Museum Van Loon – tot en met 14 januari 2024.

Link naar de website van Museum Van Loon met meer informatie over bezoekmogelijkheden: https://www.museumvanloon.nl/

Afb. 4. Rechts: Hare Excellentie mr. Martine van Loon-Labouchere, oud-grootmeesteres van Z.M. de Koning, douairière prof. jonkheer mr. Maurits Nanning van Loon, en links jonkvrouwe Philippa van Loon, laatste telg van het geslacht Van Loon. Foto bij de opening van de tentoonstelling ‘Dineren aan de gracht’ in Museum Van Loon in 2018.