Overleden: A.O.F. Graaf zu Solms-Sonnenwalde, heer van Weldam, Wegdam, Olidam en Kevelham (1932-2022)

Afb. 1. Alfred Graaf zu Solms-Sonnewalde voor kasteel Weldam in 2014. Foto gemaakt na afloop van een interview met hem door AiN.

Alfred Otto Friedrich Graaf zu Solms-Sonnenwalde behoorde tot de Duitse adel en werd geboren op Schloss Sonnewalde op 4 juli 1932 als zoon van  Wilhelm Theodor Friedrich Graaf zu Solms-Sonnenwalde en Isabelle  Antoinette Marie Clementine Gravin Bentinck. Hij werd geboren een jaar nadat zijn enige broertje overleden was en met zijn geboorte was de erfopvolging van Schloss Sonnenwalde verzekerd – helaas zou de geschiedenis anders verlopen.

Schloss Sonnenwalde was een imposant slot dat sinds 1537 familiebezit was en het middelpunt van ruim 5000 hectare grondbezit. Hier groeide Graaf Alfred op met twee oudere zusjes, waarvan de jongste in 1938 zou overlijden. De Tweede Wereldoorlog zou grote gevolgen hebben voor de familie: voor de komst van de Russen vonden Graaf Alfred en zijn zusje een schuilplaats in het bos en zijn ouders wachtten moedig af wat komen zou. De familie werd hun kasteel uitgezet, het slot werd geplunderd en veel van de kostbare inboedel werd uit de ramen gegooid waar het bleef liggen tot het verbrand werd. Het ingemetselde zilver werd gevonden door de Russen, maar grootmoedig kreeg zijn vader een kruiwagen vol zilver terug, dat op een later moment vervolgens weer gestolen werd. Als door een wonder werden jaren later, na de Duitse eenwording, twee portretten teruggevonden; het betrof de portretten van zijn jong overleden broer en zusje. Uiteindelijk werd de familie door de Bodenreform in 1945 onteigend (‘Junkerland im Bauernhand’) en werd gedwongen het voorouderlijke bezit te verlaten.

Afb. 2. Schloss Sonnewalde, familiebezit sinds 1537, middelpunt van 5000 hectare groogrondbezit, onteigend in 1945 en verwoest in 1947.

Besloten werd te vluchten en het gezin vond onderdak in Lage bij de Nederlandse grens, waar tante Marie, van kasteel Twickel, bezittingen had. Hoewel het dak van hun huis hier lekte en de hitte in de zomermaanden groot was, toch was de familie blij een veilig toevluchtsoord gevonden te hebben. In 1942 was een broer van Gravin Isabelle overleden en zij was mede-erfgename van ca. 1600 hectare in Twente met kasteel Weldam en ca. 600 hectare in Noord-Holland. Weldam was familiebezit sinds 1415 en sindsdien altijd vererfd. Complicerende factor was de Duitse nationaliteit van Gravin Isabelle, hoewel zij uit de Nederlandse familie Bentinck van kasteel Middachten stamde, maar in 1951 werd de erfenis vrijgegeven en vijf jaar later vond de definitieve toewijzing van kasteel Weldam aan Gravin Isabelle plaats. Zij droeg in 1977 en 1979 een groot gedeelte van haar bezit over aan haar zoon Alfred, die het bezit met grote toewijding en liefde beheerde en het zelfs wist uit te breiden.

Eerst op latere leeftijd vond Graaf Albert zijn grote liefde en in 1992 trad hij in het huwelijk met Dr. Med. Christine Hüsmert. Samen kregen zij drie dochters, waarvan de oudste enkele jaren geleden al Vrouwe van Weldam werd.

Na de Val van de Muur keerde Graaf Alfred terug op zijn geboortegrond. Schloss Sonnewalde bestond niet meer en was door brand in 1947 verwoest. Helaas werd het onteigend grondbezit niet teruggegeven, maar Graaf Alfred kocht wel in 1997 Schloss Wurschen in Saksen terug, dat oud familiebezit was, en restaureerde het zorgvuldig en smaakvol. Er kwamen vakantieappartementen in, terwijl de eerste etage voor eigen gebruik was. Nadat hij Weldam en het uitgestrekte bijbehorende grondbezit aan zijn oudste dochter overgedragen had, woonde hij hier de laatste jaren met zijn echtgenote. Op 1 februari 2022 overleed Graaf Alfred op Schloss Wurschen op 89-jarige leeftijd. Zijn stoffelijk overschot keerde terug naar zijn geliefde Weldam en op vrijdag is er gelegenheid om afscheid te nemen in de kapel op het landgoed.

In het komende magazine van AiN een uitgebreide versie van het levensverhaal van Alfred Graaf zu Solms-Sonnewalde met meerdere foto’s.

Afb. 3. Kasteel Weldam, familiebezit sinds 1415 en befaamd vanwege zijn wonderschone tuinen.