State Opening of Parliament 2024: de prins en prinses van Waterloo

Afb. Links: Zijne Doorluchtige Hoogheid Arthur Charles Valerian Wellesley prins van Waterloo en rechts zijn echtgenote de prinses van Waterloo née Hare Keizerlijke Hoogheid Antonia Brigid Elisabeth Luise Prinzessin von Preussen. Zij droeg bij deze gelegenheid niet het befaamde en imponerende Wellington diadeem, maar een diadeem met florale motieven, dat waarschijnlijk afkomstig is uit de familie van haar moeder, Lady Brigid Guiness of the Earls of Iveagh, telg uit de zeer vermogende bierbrouwersdynasty Guiness. Foto met dank aan Charles Wellesley, 9th Duke of Wellington and Princess Antonia of… Nieuwsfoto’s – Getty Images

Vandaag vond in het Verenigd Koninkrijk de State Opening of Parliament plaats door Z.M. Koning Charles III. In het House of Lords bevonden zich onder de aanwezigen ook de prins en prinses van Waterloo.

His Grace Arthur Charles Valerian Wellesley, 9th Duke of Wellington (1945) is de drager van meerdere titels, waarvan Hertog van Wellington de hoogste in rang is binnen de Britse adel. Zijn voorvader Arthur Wellesley, 1st Duke of Wellington (1769-1852) ontving van Koning Willem I de titel prins van Waterloo bij eerstgeboorte vanwege zijn aandeel in de Slag bij Waterloo. Volgens het Nederlands adelsrecht is hij daarom Zijne Doorluchtige Hoogheid Arthur Charles Valerian Wellesley prins van Waterloo. De overige familieleden zijn jonkheer/jonkvrouwe. Hij is gehuwd met H.K.H. Antonia Brigid Elisabeth Luise Prinzessin von Preussen, die een nakomelinge is van Keizer Wilhelm II.

In 1999 ging  The House of Lords Act in en verviel het erfelijk lidmaatschap voor de ‘peers’. Tegenwoordig bestaat het grootste deel van het House of Lords uit ‘life peers’, dit zijn edelen die hun adellijke titel vanwege verdiensten hebben gekregen, maar waarvan de titel niet-erfelijk is en die dus niet doorgegeven kan worden aan hun oudste zoon. Na het overlijden van een ‘life peer’ keert zijn titel terug naar de Kroon en komt zijn zetel in het House of Lords beschikbaar voor een nieuwe ‘life peer’.

Van de ongeveer 800 leden van het House of Lords behoren er nu nog maar 75 tot de erfelijke Britse adel. Deze hebben hun zetel niet door erfopvolging gekregen, maar deze worden door hun standgenoten onderling uit de erfelijke Britse adel gekozen. De Hertog van Wellington werd in 2015 op deze wijze gekozen en maakt sindsdien deel uit van het House of Lords. Overigens lijkt er nu ook een einde te gaan komen aan de positie van  deze 75 gekozen erfelijke edelen, zo bleek vandaag uit de plannen van Labour.

Kijk hieronder de State Opening of Parliament 2024 terug: