In 1973 verkocht Henri 8ste Hertog d’Ursel (1900-1974) het kasteel en het omringend park d’Ursel. Hij en zijn zoon Antonin graaf d’Ursel (1925-1989), die zijn vader zou opvolgen als 9de Hertog d’Ursel, gaven o.a. zes grote familieportretten in de vestibule in bruikleen, zodat deze de herinnering aan de familie zichtbaar zouden blijven maken.
Helaas vielen de portretten kort daarop ten prooi aan diefstal. Zij werden uit hun lijsten gesneden en leken voorgoed verdwenen te zijn. In zijn memoires schreef de 8ste Hertog: Laat me zeggen dat deze portretten me tot hun diefstal dierbaar waren. Het opgeven van de muren van het hôtel d’Ursel, van de muren en de tuinen van Hingene (…) verontrustte me relatief weinig, maar wat moest er gebeuren met al deze schilderijen (ik dacht aan hen alsof het levende mensen waren), bij gebrek aan ruimte in moderne huizen, bij gebrek aan een nationale portrettengalerij, zoals die van Londen? Ik dacht waarschijnlijk minder aan hen dan aan mijn verantwoordelijkheid tegenover hen, want zodra ze gestolen waren, voelde ik me bevrijd.’
In 2022 dook één portret ineens op een veiling op en een graaf d’Ursel probeerde het te kopen, maar werd overboden. Uiteindelijk werd de nieuwe eigenaar gevonden en deze zal het portret, na restauratie, in langdurige bruikleen geven aan kasteel d’Ursel, zodat het kan terugkeren op de plek waar het eens hing.
Charles Joseph hertog d’Ursel (1777-1860) werd in 1816 door Koning Willem I opgenomen in de Nederlandse adel, maar hij en zijn nakomelingen kozen na de Belgische afscheiding in 1830 voor de Belgische nationaliteit en zijn tot de Belgische adel gaan behoren. Hun Nederlandse adeldom herleeft op het moment dat zij de Nederlandse nationaliteit verkrijgen.
Benieuwd naar het hele verhaal? Lees dan meer in het Kasteel d’Ursel Magazine via deze link: https://www.kasteeldursel.be/content/dam/kasteeldursel/Magazine/KdUmagazine%2074.pdf
Voor meer informatie over kasteel d’Ursel zie: https://www.kasteeldursel.be/
Keukenhof
Jan Carel Elias graaf van Lynden (1912-2003) liet na zijn overlijden het huis Keukenhof en het landgoed na aan een stichting, die het in de afgelopen jaren zorgvuldig gerestaureerd heeft. Zelf woonde hij hier al jarenlang niet meer, maar kwam er nog wel met enige regelmaat in verband met het beheer.
In de loop der jaren verkocht hij een aantal zaken en heel af en toe keert nu, dankzij de stichting, iets terug op het huis. Na een tip kon de stichting bij een Zwitsers veilinghuis dit portret aankopen. AiN vermoed dat het hier om een portret door Guillaume de Spinny gaat en nader onderzoek moet nog uitwijzen wie het betreft.
Voor meer informatie over kasteel en landgoed Keukenhof zie: https://kasteelkeukenhof.nl/nl/