TV tip vr. 26 februari: 1000ste afl. BinnensteBuiten met kasteel Biljoen

Afb. 1. In de 19e eeuw ontwierp de architect Eberson een nieuwe toegangsbrug met daarop leeuwen en beren die schilden met familiewapens dragen. Foto met dank aan Uitgeverij WBOOKS.

Vanavond is bij NPO2 om 18.45 uur de 1000ste aflevering te zien van het succesvolle programma BinnensteBuiten, waarin al heel veel mooie beelden te zien zijn geweest van landgoederen en kastelen.

In deze 1000ste aflevering staat kasteel Biljoen bij Velp centraal en verschillende facetten van het kasteel en het omringende landgoed worden hierin belicht. Zo krijg je een kijkje in de kasteelkeuken en worden er historische recepten gemaakt, word je meegenomen in het omringende park en krijg je ook meer van het kasteelinterieur te zien, waaronder de befaamde grote zaal met het wonderschone stucwerk.

In 2009 verwierf Geldersch Landschap & Kasteelen kasteel Biljoen en voor die tijd was het in het bezit van de volgende adellijke geslachten: Van Lennep (1535-1661), Van Spaen en Van Hardenbroek (1661-1872). In 1872 werd het gekocht door de Duitse industriëlenfamilie Lüps.

Recent verscheen een geweldig boek over kasteel Biljoen, waaraan vijftien auteurs meewerkten en waarover u hier meer kunt lezen: https://www.adelinnederland.nl/boekennieuws-biljoen-kasteel-bewoners-landgoed/

Afb. 2. De grote zaal op kasteel Biljoen met het stucwerk naar de prenten van Piranesi.

De grote kroonluchter in de balzaal met meer dan honderd kaarsen brandde voor het laatst ter gelegenheid van het huwelijksfeest in 1959 van mr. Johan Hendrik Willem Lüps (1930-2006) en jonkvrouwe Albertine Marie Isabelle Jeanne de Blocq van Scheltinga (1928-2006).

In De Telegraaf kon men toen lezen over de aanwezigheid van ‘de bloem van de Nederlandse adel’ op het bal:

SPROOKJESACHTIG
Op het mooie kasteel Biljoen van de familie Lüps dat gelegen is in de luisterrijke omgeving van Velp is zaterdagavond een feest gehouden als voorteken van het huwelijk tussen mr. JOHAN H.W. LÜPS (28) en jonkvrouwe ALBERTINE M.I.J. de BLOCQ VAN SCHELTINGA (31).

De bloem van de Nederlandse adel en van de advocatuur was in dit sprookjesachtige kasteel, dat vier torens heeft en midden in een vijver ligt, bij elkaar gekomen om aanwezig te zijn bij de afkondiging door de ouders van dit voorgenomen huwelijk.

In de stijlvol verlichte historische Italiaanse zaal (zo genoemd vertelde de bruidegom mij, omdat zij door vier Italiaanse beeldhouwers gemaakt is, die daar ruim een jaar mee bezig zijn geweest) waar het bal gehouden werd, was het erg gezellig.

GROTE VERRASSING
DE BRUID (dochter van jhr. M. DE BLOCQ VAN SCHELTINGA, de vroegere bezitter van het Oranjewoud in Friesland) is schilderes. Zij heeft haar opleiding gedeeltelijk in Parijs gekregen en is aan de Haagse Academie voor beeldende kunsten afgestudeerd. Behalve de ouders van de ouders van de bruidegom, de heer en mevrouw G.E. LÜPS en de vader van de bruid waren aanwezig een zuster van haar, jonkvrouwe I.J. DE BLOCQ VAN SCHELTINGA, de getuigen bij het huwelijk dat op 18 april voltrokken zal worden op kasteel Biljoen: mr. O. TER HAAR en jonkheer J.W. BEELAERTS VAN BLOKLAND, een broer van de bruidegom de heer G.A. LÜPS, C.G. baron en barones VAN BOETZELAER [zwager en zusje van de bruid – schr.], mr. H.J. van LEEUWEN met zijn vrouw, jhr. mr. J.W. WITSEN ELIAS, mr. G.A. baron VAN RANDWIJCK en als eregasten mag ik wel noemen de twee dochters van de Franse consul-generaal in Amsterdam. De heer en mevrouw Lüps zullen na hun huwelijk in Amsterdam gaan wonen. Waar de huwelijksreis heen ging kon de heer Lüps mij nog niet vertellen. “Dat is nog een grote verrassing”, vertelde hij mij. “Evenals dit feest, waar ik van tevoren niets van wist, omdat het helemaal door mijn ouders is georganiseerd.”

Afb. 3. Op zaterdag 18 april 1959 werd het burgerlijk huwelijk voltrokken in het gemeentehuis te De Steeg, waarbij als getuigen optraden jonkvrouwe J.W. Beelaerts van Blokland, mej. Ch. Góth, jonkheer H. van Baerdt van Sminia en de heer O. ter Haar. De kerkelijke voltrekking vond plaats in de Hervormde Kerk in Velp door dominee jonkheer C. van Eysinga. Freule Ina de Blocq van Scheltinga en mej. Frowein, die beiden een elegante zeegroene japon droegen, ontfermden zich over de langse sleep en sluier. Freule Ina Johanna de Blocq van Scheltinga zou zelf twee jaar later in het huwelijk treden met jonkheer mr. Quirijn Pieter Antonie de Marees van Swinderen. Na terugkomst uit de kerk wachtte de Velpse Harmonie het bruidspaar aan het begin van de oprijlaan op en begeleidde bruid en bruidegom naar het kasteel. Hier vond in de hal een receptie plaats. Voor de huwelijksgasten was er een dejeuner in het Arnhemse Rijnhotel. Foto Arnhemsche Courant 18 april 1959.