Tweede Pinksterdag: Dag van het Kasteel (6), Gelderland

Afb. 1. Doorwerth, een kasteel uit een sprookjesboek met torens, tinnen en transen.
Afb. 1. Doorwerth, een kasteel als uit een sprookjesboek met torens, tinnen en transen.

Op Tweede Pinksterdag zijn in heel Nederland vele kastelen en buitenplaatsen opengesteld in het kader van deze jaarlijkse Dag van het Kasteel. In de provincie Gelderland zijn 17 kastelen en buitenplaatsen te bezichtigen, die een mooi beeld bieden van het rijke leven van de Gelderse adel door de eeuwen heen. Wie bijv. nog niet eerder op kasteel Doorwerth was, moet hier zeker eens gaan kijken.

Afb. 2 en 3. Magisch licht als op een schilderij van Vermeer in de torenkamer en de traptoren.

Doorwerth heeft een lange geschiedenis met kleurrijke verhalen en was eigendom van adellijke geslachten als Van Dorenweerd, Van Homoet, Schellart van Obbendorf, Von Aldenburg en Bentinck. In de 19e eeuw ontfermde een baron Van Brakell zich over het kasteel en restaureerde het groots. Zijn nakomelingen verkochten het weer en hierna zette de neergang weer in, tot de militair en historicus Frederic Adolph Hoefer (1850-1938), die met een barones Van Heemstra gehuwd was, zich het lot van het kasteel aantrok en er het artilleriemuseum in ondergebracht werd. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog ging het kasteel bijna ten onder, maar een grootscheepse restauratie en herbouw maakt dat Doorwerth er nog steeds uitziet, zoals een kasteel er moet uitzien: met een slotgracht, een voorburcht, torens, tinnen en transen.

Kijk voor meer informatie over opengestelde kastelen in deze provincie of voor opengestelde kastelen bij u in de buurt op www.dagvanhetkasteel.nl.