Unieke gelegenheid: bezoek het Châtelet, het privéverblijf van de familie Van Zuylen van Nijevelt op kasteel De Haar

Afb. 1. Links het Châtelet en rechts kasteel De Haar.

Van 18 februari t/m 6 juni 2022 is er de unieke mogelijkheid om het Châtelet te bezichtigen, dat nog steeds eigendom is van de familie Van Zuylen van Nijevelt en dat als privéverblijf dient voor de familie, nadat het kasteel De Haar in 2000 werd overgedragen aan een stichting. Het Châtelet is te vergelijken met een voorburcht, maar de omvang is zó groot, dat het een kasteeltje op zich is. Alexandra Barones van Zuylen van Nijevelt zei eens over het kasteel en het Châtelet: “But for us, the heart of the castle lived in the Châtelet”, omdat hier de rentmeester Tonia de Greef woonde. Tegenwoordig verblijven de vijf zusjes Van Zuylen van Nijevelt nog vaak in het Châtelet  en in de maand september wordt ook traditiegetrouw het kasteel zelf nog bewoond. Het Châtelet is echter veel intiemer om te bewonen, maar heeft ook een zeer rijk uitgevoerd interieur. Lees meer over deze openstelling en het bestellen van online tickets op https://www.kasteeldehaar.nl/eenmalige-openstelling-chatelet-de-haar/

Afb. 2. Binnenkijken in het Châtelet: de sfeervolle woonkamer.

Bijzondere bouwgeschiedenis kasteel De Haar
Kasteel De Haar verviel in de loop der eeuwen tot een ruïne, maar werd vanaf 1892 in opdracht van Étienne Baron van Zuylen van Nijevelt (1860-1934) en zijn schatrijke echtgenote Hélène Barones de Rothschild (1863-1947) herbouwd onder leiding van de beroemde architect Pierre Cuypers en diens zoon Joseph Cuypers. Bij dit project, dat twintig jaar zou duren, werd niet alleen het naastliggende dorpje afgebroken en verderop herbouwd, maar werd ook een park aangelegd, waarvoor volwassen bomen van elders werden aangevoerd om het meteen een volgroeide aanblik te geven.

Hieronder: links de keuken en rechts één van de slaapkamers.

De familie Van Zuylen Van Nijevelt
De familie Van Zuylen is een zeer oud adellijk geslacht, dat in Utrecht vele sporen heeft nagelaten. Er zijn meerdere families met dezelfde naam, waarbij de onderlinge verwantschap nog steeds niet is aangetoond, maar die wel hetzelfde wapen voeren: in zilver drie rode zuilen. Op grond van dit wapen meende men in het verleden van het befaamde Romeinse geslacht Colonna af te stammen. Toen een telg in 1423 Rome bezocht voor zijn inhuldiging in het bisdom van Utrecht bij Paus Martinus V, die zelf een Colonna was, zou deze hem als lid van zijn familie ontvangen hebben.

Binnen de Nederlandse adel zijn er de uitgestorven baronnen Van Zuylen van Nievelt en de graven Van Zuylen van Nijevelt, waarvan de Chef de Famillie de titel graaf heeft en de andere nakomelingen baron/barones zijn. Ook zij voeren hetzelfde wapen, maar ook hier is tot op heden geen gemeenschappelijke voorvader gevonden. De familie Van Zuylen van Nijevelt van kasteel De Haar stamt ook uit Utrecht, maar vestigde zich eind 17e eeuw in Brugge, waar zij het ambt van postmeester voor de Prins van Thurn und Taxis uitoefende. Nakomelingen uit deze tak werden in 1816 en 1827/1828 door Koning Willem I in de Nederlandse adel opgenomen (1816: benoeming in de Ridderschap van West-Vlaanderen met de titel baron en 1827/1828: erkenning van titel baron). Zij kozen na de Belgische Opstand van 1830 voor de Belgische nationaliteit en gingen daarmee tot de Belgische adel behoren.

Afb. 3. De badkamer.

Vererving kasteel De Haar
Het kasteel De Haer vererfde in de loop der eeuwen in de vrouwelijke lijn via de adellijke geslachten Van de Haar, Van Zuylen, Van Renesse, Van Stembor op Antony Martinus van Zuylen van Nijevelt (1761-1801), die in Utrecht woonde. Hij was kinderloos en schonk zijn goederen aan een achterachterneefje in Brugge: Jan Jacob Ghislain baron van Zuylen van Nijevelt (1752-1846). Deze zette daarmee de erfopvolging voort, ook al stamde hij niet van eerdere eigenaren van kasteel De Haar af. Van deze Jan Jacob Ghislain van Zuylen van Nijevelt stammen de huidige bewoners van het Châtelet af.

Benieuwd naar de rijke (bouw)geschiedenis van kasteel De Haar en zijn Bewoners? Dan is ‘Tien eeuwen Kasteel de Haar. Wat een weelde’ zeker een aanrader! Of nog beter: boek nú een ticket om het kasteel en het Châtelet te bezoeken via https://www.kasteeldehaar.nl/eenmalige-openstelling-chatelet-de-haar/

Afb. 4. Kasteel De Haar met zijn machtige torens. Links het ranke torentje van de voormalige dorpskerk, die sinds de herbouw als familiekapel dienst doet.