Veilingnieuws: kop en schotels met Keizer Napoleon

Afb. 1. 12 kop en schotels, Dresden porselein, met portretten van Napoleon, Joséphine en Talleyrand. Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis der Notarissen in Den Haag/www.venduehuis.com.

Op zondag 3 mei eindigt vanaf 20.00 uur bij het Venduehuis in Den Haag de online Vendue Next Door veiling met o.a. deze kop en schotels met onder meer Keizer Napoleon. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk in de online catalogus van het Venduhuis voor wat er verder geveild wordt op https://catalogus.venduehuis.com/auction?auction=281.

Afb. 2. Het portret van de Hertog De Talleyrand. Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis der Notarissen in Den Haag/www.venduehuis.com.

Napoleon behoort tot de meest bekende historische persoonlijkheden en hij is één van de weinigen, die bekender is met zijn voornaam dan met zijn familienaam. Hij werd in 1769 geboren als Napoleone di Buonaparte in Ajaccio op Corsica. Zijn vader was de advocaat Carlo Maria di Buonaparte en zijn moeder Maria Laetitia Ramolino. De stamreeks van de familie gaat terug tot een stamvader die in 1540 overleed en in 1771 kreeg de familie Franse bevestiging – Corsica was Frans grondgebied – van hun adeldom.

Hij maakte pijlsnel carrière in het Franse leger en huwde in 1796 Joséphine Vicomtesse (Burggravin) de Beauharnais née Tascher de la Pagerie (1763-1814), die de weduwe was van Alexandre François Marie Vicomte (Burggraaf) de Beauharnais (1760-1794), die twee jaar daarvoor onder de guillotine zijn hoofd verloren had. Napoleon kroonde zichzelf in 1804 tot Keizer, maar besloot van zijn grote liefde te scheiden, omdat zij hem geen zoon baarde. Hij huwde vervolgens in 1810 de Oostenrijkse Aartshertogin Marie-Louise van Habsburg-Lotharingen (1791-1847) en kreeg met haar zijn gehoopte zoon en opvolger.

Zijn naaste familieleden gaf hij tronen om de status van zijn familie te vergroten: zijn broers werden koningen van Napels, Spanje, Holland en Westfalen, en twee zusjes werden Groothertogin van Berg en Toscane. Ook creëerde hij nieuwe adel, maar deze titels werden in het Koninkrijk der Nederlanden nooit erkend; Napoleon werd als een parvenu beschouwd en ook de door hem verleende titels werden als niet volwaardig gezien.

Zijn geschiedenis blijft tot de verbeelding spreken en dit zien we terug op deze kopjes, die onder meer gedecoreerd zijn met zijn portret en omringt met vergulde florale motieven. De schotels zijn gedecoreerd met vergulde geometrische motieven in een bijbehorende koffer met fluwelen voering. De kop en schotels zijn aan de onderzijde gemerkt met een gekroonde N.

Vermoedelijk stelt de dame met het diadeem Joséhine de Beauharnais voor en de heer met de rode sjerp de Franse staatsman Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord Hertog van Talleyrand en Prins van Benevento (1754-1838), die onder meer minister van Napoleon was. Wie de andere dame is, is niet duidelijk, maar suggesties zijn welkom.

Kijk in de online catalogus van het Venduhuis voor wat er verder geveild wordt op https://catalogus.venduehuis.com/auction?auction=278. Als u een bezoek wilt brengen aan het Venduehuis om de kavels te bekijken, dan dient u i.v.m. het Coronavirus een online afspraak te maken, zodat het Venduehuis alle regels rondom het Coronavirus in acht kan nemen. Een online afspraak maken kan via https://www.venduehuis.com/nl/plan-uw-afspraak.

Afb. 3. Napoleon en Joséphine. Foto met hartelijke dank aan het Venduehuis der Notarissen in Den Haag/www.venduehuis.com.