What’s in a name… Van Slingerlandt? Van Slingelandt!

afb. 1. Links oud-nieuwslezer Jan de Hoop en rechts presentator Renze Klamer. Screenshot met dank aan de talkshow Renze/RTL4.

Deze week vertelde oud-nieuwslezer Jan de Hoop in de talkshow Renze aan presentator Renze Klamer dat in de gemeente Naaldwijk een straatnaam vanaf het begin fout vermeld is: Simon van Slingerlandt heette in werkelijkheid Simon van Slingelandt.

Simon van Slingelandt, heer van Patijnenburg (1664-1736), was een 18e-eeuws bestuurder en hij was in de jaren 1727-1736 raadspensionaris van Holland. Hiermee was hij de hoogste ambtenaar en adviseerde hij de staten van dit gewest.

Hij stamde uit een oud prominent regentengeslacht uit Dordrecht, dat al in de 15e eeuw in het bestuur van deze stad zat. In 1702 werden twee telgen verheven als baron des H.R. Rijks en vanaf 1815 werden meerdere nakomelingen in de Nederlandse adel opgenomen.

In de Grote Kerk of Onze-Lieve-Vrouwekerk in Dordrecht herinnert nog heden een imposante grafkapel aan de vooraanstaande positie die dit geslacht eens in Dordrecht innam. De grafkapel wordt afgesloten met een rijk gesmeed hekwerk met bovenin het familiewapen met daaronder de wapenspreuk CANDIDE ET CORDATE – oprecht en moedig.

Afb. 2. De voormalige St. Annakapel in de Grote Kerk in Dordrecht, die in 1689 eigendom werd van de familie Van Slingelandt en sindsdien gebruikt werd als familiegrafkelder. Het zeer fraaie hekwerk werd in 1753 geplaatst. Oorspronkelijk waren in het glas-in-lood raam hierboven de familiewapens Van Slingelandt en hun huwelijkspartners aangebracht.