Op zondag 13 februari loopt er een Timed online veiling af bij Veilinghuis Peerdeman in Utrecht met kunst, antiek, design, sieraden en zilver. AiN ontdekte de identiteit van een in de catalogus als ‘gedecoreerde officier’ omschreven onbekende man. Lees het verhaal hierbij hieronder of kijk in de online catalogus voor wat verder aangeboden wordt op deze veiling bij Veilinghuis Peerdeman in Utrecht op https://www.veilinghuispeerdeman.nl/main.php?mode=catalogselect
Lotnummer 271 betreft een miniatuurportret van een in de catalogus als ‘gedecoreerde officier’ omschreven onbekende man. Nader onderzoek door AiN bracht de identiteit van deze man aan het licht: vice-admiraal Albert Kikkert (1762-1819). Albert Kikkert werd geboren in 1762 op Vlieland als zoon van Lambert Alberstsz. Kikkert (1735-1775) en Jannetje Bakker (ca. 1738-1800). Zijn vader was ‘praayschipper’ op Vlieland en werd later Commandeur ter Zee en Monstercommissaris van de Admiraliteit op Vlieland. Op 14-jarige leeftijd ging hij, na het overlijden van zijn vader, in zeedienst en nam als luitenant in 1781 deel aan de Slag bij de Doggersbank tijdens de Vierde Engels-Nederlandse Oorlog. In 1786 werd hij op 25-jarige leeftijd commandant van een schip, waarmee hij de tocht naar Curaçao. Twee jaar later, tijdens zijn tweede tocht hierheen, huwde hij hier Anna van Uytrecht (1768-1847), die de erfdochter was van twee plantages. Toen op Curaçao in 1795 een opstand uitbrak van tot slaaf gemaakten, nam Kikkert deel aan het neerslaan hiervan met wreed resultaat, waarbij de leiders op gruwelijke wijze gedood werden.
Na terugkomst in Nederland ging Kikkert in Franse dienst en werd onder meer schout-bij-nacht (1802), commandant van de ten noorden van het IJ tussen Texel en Delfzijl gestationeerde schepen (1803), vice-admiraal (1807), commandant van de scheepsmacht gestationeerd voor Amsterdam voor Amsterdam, op de Zuiderzee en op de Waddenzee tot aan Hamburg (1808), directeur en commandant van de marine in het Zuiderzeedepartement in Rotterdam (1808), vice-admiraal in Franse dienst (1810) en maritiem onderprefect van het 2e arondissement in Rotterdam (1811).
Na de val van Napoleon werd Kikkert in 1813 in voorlopige hechtenis genomen, maar door zijn keuze voor het voor het nieuwe bewind, werd hij gehandhaafd in zijn commando. Hij verdedigde de Maas vervolgens tegen de Fransen en bevrijdde Dordrecht van de Fransen. Hiervoor werd hij nadien benoemd tot Commandeur in de Militaire Willems-Orde.
Albert Kikkert werd vervolgens benoemd tot gouverneur-generaal van Curaçao en Onderhorigheden. Eén van zijn bekendste maatregelen is geweest, dat de huizen op het eiland pastelkleurig geschilderd moesten worden in plaats van wit, omdat een dokter meende dat de felle zon op de witte huizen voor oogproblemen zorgde. Het leverde Kikkert de bijnaam ‘gouverneur van de kleuren’ op en Curaçao wordt tot op de dag van vandaag gekenmerkt door de pastelkleurige huizen. In Den Haag vond men zijn gouverneurschap niet heel succesvol en zijn ontslagbrief was al onderweg, toen Kikkert onverwachts overleed.
Op het portretminiatuur staat Albert Kikkert afgebeeld met het commandeurskruis en plaque Orde van de Unie, de Gouden Adelaar van het Legioen van eer en de zilveren Doggersbankmedaille. Het betreft een niet-gesigneerde gouache op papier, meet 13,5 x 13,5 cm. en wordt getaxeerd op 80-100 euro.
Een tweede opvallend lotnummer betreft 2126: dit bestaat uit een zilveren sigarendoos met een bekroonde monogram van Koningin Juliana en Prins Bernhard en twee staatsieportretten in lijst: één van Koningin Juliana en Prins Bernhard met beider signaturen, de ander van Koningin Beatrix en Prins Claus met toeschrift. De herkomst is uit het bezit van de Nederlandse oud-ambassadeur en echtgenote, de heer en mevrouw A. van der Willigen-van Lis. In 1984 stond dr. A. van der Willigen, destijds ambassadeur in New Delhi, in de NRC met kritiek op de toenmalige vormen van ontwikkelingshulp, die ‘niet in de verste verte aansluiting blijken te hebben met de realiteit’ en waarbij, volgens hem, vaak over het hoofd werd gezien dat Nederland nergens de dienst uitmaakt.
Dit lotnummer wordt getaxeerd op 400-600 euro.
Benieuwd naar wat er verder geveild wordt op zondag 13 februari bij bij Veilinghuis Peerdeman in Utrecht? Kijk dan in de online catalogus op: https://www.veilinghuispeerdeman.nl/main.php?mode=catalogselect